ropresident 發表於 2012-10-15 22:43

請教一下如何DIY訊號線

小弟打算DIY一對RCA線, 由於材料特殊, 好少有, 而且想將佢做到最好.
想請問小弟應該點做先最好?

灌野?
織?
接地?
獨立屏蔽?

ropresident 發表於 2012-10-16 14:54

請教教小弟{:6_187:}

kelvin2517 發表於 2012-10-16 15:17

ropresident 發表於 2012-10-16 14:54 static/image/common/back.gif
請教教小弟

其實ching唔講係咩材料,好難講點樣係最好
因為我覺得如果d料夠靚,唔駛做太多屏蔽都已經可以
簡簡單便可,太多shield反而未必好聲

ropresident 發表於 2012-10-16 15:48

kelvin2517 發表於 2012-10-16 15:17 static/image/common/back.gif
其實ching唔講係咩材料,好難講點樣係最好
因為我覺得如果d料夠靚,唔駛做太多屏蔽都已經可以
簡簡單便可 ...

原來係咁嫁咩?
真係唔講唔知…………

小弟打算用條inakustik reference hdmi 做訊號線。
因為佢無正式出過鍍銀線, 而hdmi可以話除左同軸之外, 得佢獨有。
因此就想試做。

kelvin2517 發表於 2012-10-17 13:37

ropresident 發表於 2012-10-16 15:48 static/image/common/back.gif
原來係咁嫁咩?
真係唔講唔知…………

damping太多d聲會好死實
但無又唔得
一般會落銅網
另外,灌沙係RCA線用處比電源線少,灌沙比較適合用係電流大既地方

另外,鍍銀線做RCA線好嗎?我自己覺得鍍銀線比較適合AV類
RCA線,我自己一係用高純度銅,或純銀

ropresident 發表於 2012-10-17 14:08

kelvin2517 發表於 2012-10-17 13:37 static/image/common/back.gif
damping太多d聲會好死實
但無又唔得
一般會落銅網

Damping 姐係指??????

kelvin2517 發表於 2012-10-17 14:23

ropresident 發表於 2012-10-17 14:08 static/image/common/back.gif
Damping 姐係指??????

我指shield

ropresident 發表於 2012-10-17 15:09

kelvin2517 發表於 2012-10-17 14:23 static/image/common/back.gif
我指shield

哦, 咁我試下就咁整左佢先:-)

多謝你

kelvin2517 發表於 2012-10-17 15:15

ropresident 發表於 2012-10-17 15:09 static/image/common/back.gif
哦, 咁我試下就咁整左佢先:-)

多謝你

唔駛客氣,我都係有ching指點我,我係新手呢
唔記得講
織?
接地?
獨立屏蔽?

三樣都有人做,都有效果
不過比較少人三樣都整
不過唔同線芯,粗度都會導致用唔同既方法,所以因應線芯採用不同方法

另外,外國好多人都自行DIY,有好多資料,日本仔都有唔少
依度既Alman兄都DIY過唔少 RCA線,都可以參考呀
始終有參考會容易d

祝ching成功

Alman 發表於 2012-10-18 11:32

ROPRESIDENT兄 為"專業玩家"。 發問此題志在考考同好也!

我看過以下網頁, 可參考:
http://www.pearcable.com/sub_cable_design.htm
頁: [1] 2
查看完整版本: 請教一下如何DIY訊號線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。