DBBoy 發表於 2012-10-15 00:24

我的7.1擺位

用天龍3311主要因為有DSX,玩了兩年,試過不同的擺位,
我不用front height因為要安在牆上,條線又吊吊fing,所以
玩f. wide和b. surround。可以見到喇叭是走鬼式,因唔想安
好後就定江山,我怕俾家人話我拆來拆去。以前我喇叭都係
咁但AB做f.wide,先唔講會唔會出嚟會唔會一舊嘢,音場明顯比
5.1廣,但環繞效果不理想,只覺得四面有聲但不是繞住你走,
所以改四隻surround 都放係梳化後面玩b.surround (圖片內before位置),
但覚得效果不好,又係一舊舊,,因太近了,最後改番之前擺法,不過
AB就做後罝,CD做b.surround,試過AB面對面,唔掂,就改toe in
面對我,呢個擺位,掂,{:6_193:} 睇老變第3,麥加登係出場個幕講嘢嚇
到D動物走,佢把聲是係我梳化後面講嘢,我反復聽唔係b.surround
出聲,係AB後罝出,但結像在梳化後,而另一幕主角同班以前軍
人返去救女主角時俾機器戰機襲擊,聽到戰機在頭頂上。聽5.1一樣
明顯結像力俾用CD做後罝好好多和過癮。

古晶 發表於 2012-10-15 00:40

咁放唔得啵好似{:6_192:}

古晶 發表於 2012-10-15 00:45

拆起或吊起會好好多,中後置放梳化兩邊,盡量開D

古晶 發表於 2012-10-15 00:46

掛........

tsuiyuen 發表於 2012-10-15 00:47

壓迫感好大啊~~

mantam121 發表於 2012-10-15 00:50

好特別嫁擺法

hochai623 發表於 2012-10-15 01:05

Wall mount or speaker stand is better.

RTA 發表於 2012-10-15 01:13

{:6_212:}

DBBoy 發表於 2012-10-15 01:27

哈哈,都估到好多師兄都建議掛頂而且要面向面,
但正如我所講因不想掛左後吾得又要拆,這位置
經過兩年不斷地試,現在是最滿意的。有時吾試
都吾知架。

DBBoy 發表於 2012-10-15 01:34

hochai623 發表於 2012-10-15 01:05 static/image/common/back.gif
Wall mount or speaker stand is better.

會的,正在淘寶找,同一樣的架,有三四十,又有百幾,幾頭癢
頁: [1] 2
查看完整版本: 我的7.1擺位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。