mcmclp 發表於 2012-10-14 22:47

絕板 mdr 7506

有冇知sony mdr 7506邊度仲有得買?

hiyori 發表於 2012-10-15 01:31

有點好奇為什麼最近有不少人執著這隻
1000內既話聲音不差但並非無可取代啊?是因為什麼review嗎?

mcmclp 發表於 2012-10-15 05:29

本身用左7502都4 years,超粗用!!!最慘佢又唔壞{:6_200:}
又好鬼鍾意好好好平均既音色,又耐用,拎粗用一流,平時用dt880,pro900,用完下下入盒,怕死{:6_197:}
所以想再買隻7506玩.....

hiyori 發表於 2012-10-15 09:59

mcmclp 發表於 2012-10-15 05:29 static/image/common/back.gif
本身用左7502都4 years,超粗用!!!最慘佢又唔壞
又好鬼鍾意好好好平均既音色,又耐用,拎粗用 ...

原來如此
旺角一些「並非以耳機為主力銷售產品」的地方應該仲有

不過樓主其實不用太擔心呀,你所擁有的耳機都不易壞,除非你刻意拉扯亂丟,否則正常用用完不放回盒也沒那麼易就會壞的

如果找不到7506,也可試試ATH M50系,我想你也會喜歡的

manjai 發表於 2012-10-15 10:15

我用咗超過12年,粗用(開工)而家重用緊,跌過無數次落地又試過跌完
一邊耳筒甩出,拍返入去無事又用返,之前係星際見過,唔知重有無!

calcal 發表於 2012-10-15 16:11

hiyori 發表於 2012-10-15 01:31 static/image/common/back.gif
有點好奇為什麼最近有不少人執著這隻
1000內既話聲音不差但並非無可取代啊?是因為什麼review嗎? ...

100%係因為d review啦! {:6_238:}

mcmclp 發表於 2012-10-15 22:38

己入手了!!!!生產日是2012 8 15 !!!
不是係因為什麼review啦,有咩開心得過聽到自己喜歡的聲音
人聲:清。貼身。吸氣聲。震音。口水聲都捕捉得好好
Bass:沒有太重,但可以潛到好深
High:銳利,清脆得令人有點打冷震。{:6_192:}(個人怪好)
好有質素既headphone

hiyori 發表於 2012-10-16 10:48

mcmclp 發表於 2012-10-15 22:38 static/image/common/back.gif
己入手了!!!!生產日是2012 8 15 !!!
不是係因為什麼review啦,有咩開心得過聽到自己喜歡的聲音
人聲 ...

恭喜樓主入手心頭好
如果7506將來再也買不到,可以試下ATH M50,聽感應會和樓主你聽7506差不多,但D聲會Smooth番d(高頻既刺激感仍然是有的)

mcmclp 發表於 2012-10-16 23:29

我都有試過呀,冇錯d 聲係順滑d,小了一d毛刺感
不過我用hifiman黎試joey既普通cd既aiff同lpcd既aiff,音色只有小小唔同
但我再用7506 ab試,哇!!!比普通好唔同,細節多了很多
立刻磅水{:6_193:}
其實如果你既音源,播放器較好用7506會較好
唔係既話ATH M50都係一個較好既choose
7506會較耐用,舒適(感覺較輕身,追車唔會甩{:6_191:})都較好
m50會較隔音,bass量較多小小,毛刺較小

hiyori 發表於 2012-10-17 10:50

mcmclp 發表於 2012-10-16 23:29 static/image/common/back.gif
我都有試過呀,冇錯d 聲係順滑d,小了一d毛刺感
不過我用hifiman黎試joey既普通cd既aiff同lpcd既aiff,音色 ...

有趣有趣

如果p76有耳機聚,到時拿隻m50s/ le給師兄聽聽,可能到時師兄又會有不同感受{:8_389:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 絕板 mdr 7506

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。