ire_ugFpefc

wSngmelzmm0

HAX3T-xYorw

oNPiXxfGXo0

終於喺AMC睇咗!呢套嘢就好似戲裡面嗰個自己未去過美國,但就成為幫人去留學響哂朵嘅留學教父咁,可能最有共鳴嘅,就係幻想就當真實,諗咗就當做咗嘅!

英文片名係「American Dreams in China」,實情更貼切係「Chinese Dreams in America」,所謂嘅「夢想」,係幻想時想像得太美好,真實面對時就應付唔到!好似啲宅男性幻想同AV女優大戰三百個回合,去叫雞卻快槍手然後鬧隻雞cheap唔識做咁大市場嘅雞蟲生意!一套精神自慰嘅電影!

臨尾大言不慚,乜嘢而家呢啲訓練應付美式入學試嘅所謂「教育」課程,最大市場已經係喺強國喇!仲唔嚟改變遷就適應強國國情!哈哈!咩奴V強國賣菜婆都孭返個,就係個品牌墮落之時!

呢套嘢,就真係有乜嘢市場,就有乜嘢電影嘞!

睇呢套嘢睇到流眼淚?感動,唔好意思,冇喎!

keke323 發表於 2013-6-9 18:57

咁又可以慳返了 {:6_146:}

轉載: 宿命難破
http://news.qoos.com/%E5%AE%BF%E5%91%BD%E9%9B%A3%E7%A0%B4-1469963.html

陳可辛的《中國合伙人》在內地狂收數億,但在香港票房則麻麻,上畫一個星期不過一百多萬港元,差距很大。這令人想起之前的《人在冏途之泰冏》,雖則在內地破盡紀錄,可是在香港也是反應一般,甚至掀不起任何話題;當然,還有更早期的《非誠勿擾》,也是同等境況。

同樣一部電影,兩地票房差別竟如斯懸殊,只能說是兩地文化背景差異很大,觀衆口味大相逕庭。但聯想到在香港創出票房神話的台灣電影《那些年,一起追的女孩》,為甚麼又沒有類似情形出現呢?

或者只能說香港與內地文化背景差異大,但與台灣之間的差距較小。其實,最重要的還是題材、故事能否打破地域界限和觀賞口味,一如荷里活電影之所以能夠通行全世界,就是因為其具有國際性題材,無分地域或民族限制。

小瑟 發表於 2013-6-9 23:48

係網上睇D影評, 插到陳可辛呢~~~~{:6_176:}
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 陳可辛《中國合伙人》(P.3 小評冇劇透)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。