robertnike 發表於 2012-10-11 15:50

想共用前置喇叭聽歌

小弟現用緊av amp (Yamaha RX-V767) 作平日睇戲之用, 而家想買int. amp +cdp聽吓歌, 因金錢/地方有限, 想問問可以共用對前置喇叭(Mordaunt short Mezzo 2)嗎? 如可以應該用咩線同點駁法呢{:1_331:} ? 小弟全無頭緒{:1_332:} , 請各位版友賜教{:1_249:}

qq1122yq 發表於 2012-10-11 16:05

只要767 PRE OUT前置 俾INT AMP(用RCA),即可以共用對前置喇叭

咁為之影音半分家...

BDP          CDP
   ↓             ↓
AV AMP → INT AMP → SPK(FL/FR)
↓   ↓
↓   ↓(想再好d可再加 5ch POWER AMP 出)         
↓   ↓
↓    SPK(C/SL/SR/SBL/SBR)   

SW

P.S 盡量選擇有BYPASS功能的INT AMP

robertnike 發表於 2012-10-11 17:23

多謝師兄詳細解答,想請問int. Amp個bypass功能是否在用av amp看戲的時候開着它(turn ON)呢?

qq1122yq 發表於 2012-10-11 17:43

robertnike 發表於 2012-10-11 17:23 static/image/common/back.gif
多謝師兄詳細解答,想請問int. Amp個bypass功能是否在用av amp看戲的時候開着它(turn ON)呢? ...

yes, int amp 會變為純後級

robertnike 發表於 2012-10-11 18:00

qq1122yq 發表於 2012-10-11 17:43 static/image/common/back.gif

再次多謝師兄解答,借位一問,有無咩int amp+cdp啱新手架(二手都得)?

robertnike 發表於 2012-10-11 18:05

qq1122yq 發表於 2012-10-11 17:43 static/image/common/back.gif

咁有一個疑問,到我睇戲時對前置會否跟左部int. amp既聲底而不是跟部av amp?

qq1122yq 發表於 2012-10-11 18:13

robertnike 發表於 2012-10-11 18:00 static/image/common/back.gif
再次多謝師兄解答,借位一問,有無咩int amp+cdp啱新手架(二手都得)?

大路d 嘅int amp有

馬仔KI Pearl
Denon 1510AE
Yamaha A-S1000

以上約1皮內

再上有

Luxman 505u
Krell S-300i

以上約2皮

qq1122yq 發表於 2012-10-11 18:16

robertnike 發表於 2012-10-11 18:05 static/image/common/back.gif
咁有一個疑問,到我睇戲時對前置會否跟左部int. amp既聲底而不是跟部av amp? ...

會有變化,所以要搵啱取向...

robertnike 發表於 2012-10-11 18:35

師兄,仲有一個問題想問,部av amp用pre out前置去部int. amp度時應該駁入邊個位置呢?上網搵左幾部int. amp既背部插位睇都係搞唔清?

yuppi 發表於 2012-10-11 18:49

robertnike 發表於 2012-10-11 18:35 static/image/common/back.gif
師兄,仲有一個問題想問,部av amp用pre out前置去部int. amp度時應該駁入邊個位置呢?上網搵左幾部int. am ...

部部機吾同, 要知你買邊部機先, 我琴日都買咗部 int. amp 咁玩.
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=134827&fromuid=591
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 想共用前置喇叭聽歌

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。