itoy2008 發表於 2012-10-11 01:53

蕉同插---你會點做?

一對speaker cable.一對RCA cable.
你有8隻蕉,8隻叉;會點玩:
(1) 全蕉 --> speakers+ 全叉 --> jumper??{:6_184:}
(2) 全叉--> speakers+ 全蕉 --> jumper ??
(3)定係speaker 同jumper都係2蕉頭+2叉頭

Thanks{:6_193:}

avlam 發表於 2012-10-11 09:12

如果要蚊插嘅焦就方便過叉,你自己揀!

KING 發表於 2012-10-11 09:43

講方便抽插一定係蕉插,
講音色開揚同生d一定係叉,因為觸面大d 同扣我好實!

sunny388 發表於 2012-10-11 09:48

KING 發表於 2012-10-11 09:43 static/image/common/back.gif
講方便抽插一定係蕉插,
講音色開揚同生d一定係叉,因為觸面大d 同扣我好實! ...

King sir 抽插{:6_193:}

KING 發表於 2012-10-11 09:51

sunny388 發表於 2012-10-11 09:48 static/image/common/back.gif
King sir 抽插

其實我 蕉,叉 兩隻都有用緊!

fungl 發表於 2012-10-11 10:07

I suggest (1) 全蕉 speakers+ jumper 全叉,

Becoz if u listen some songs need to change phase, just unplug and change the speaker cable, so easy!!{:6_142:}

ykluk 發表於 2012-10-11 10:43

我自己就做蕉喺amp嗰邊, 叉喺spk嗰邊~~!! {:8_392:}
正如師傅同九爺都講過, 叉既接觸面大啲, 會發揮條線好啲, 至於點解amp嗰邊就用蕉, 因為直入插落去唔使屈住或者頂住囉~~!! 我又唔會好似毒峰咁, 經常要拎條喇叭線嚟抽插吓既, 所以我覺得方唔方便其實係其次....{:8_368:}

不過你個情況又有啲唔同, 得8隻蕉8隻叉, 咁jumper全用叉好正常, 即係喇叭線要用全蕉啦....{:8_365:}

itoy2008 發表於 2012-10-11 11:37

fungl 發表於 2012-10-11 10:07 static/image/common/back.gif
I suggest (1) 全蕉 speakers+ jumper 全叉,

Becoz if u listen some songs need to change phase, just ...

係woo,方便都要consider{:6_193:}

itoy2008 發表於 2012-10-11 11:39

ykluk 發表於 2012-10-11 10:43 static/image/common/back.gif
我自己就做蕉喺amp嗰邊, 叉喺spk嗰邊~~!!
正如師傅同九爺都講過, 叉既接觸面大啲, 會發揮條線好 ...

岩既,音質好重要.{:6_237:}

Ching, 妹樣8個都唔夠嗎? 唔夠等我再買. 請指點.{:6_162:}

itoy2008 發表於 2012-10-11 11:40

KING 發表於 2012-10-11 09:51 static/image/common/back.gif
其實我 蕉,叉 兩隻都有用緊!

King sir, 咁你點駁法,請指教下小弟{:6_208:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 蕉同插---你會點做?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。