MSZ 發表於 2012-10-10 08:52

要聽流行曲炸機嘅話一皮野樓下都冇乜選擇, 何況係3000? 正如其他師兄話齋, 買2手power amp好過.

Himt 發表於 2012-10-10 18:32

小弟大半年前購入 Marantz Pearl Lite, 無後悔

telegogo 發表於 2012-10-10 21:22

請問加 power amp 或 int amp 有什麼分別?

yuppi 發表於 2012-10-14 00:41

peterwong777 發表於 2012-10-10 08:33 static/image/common/back.gif
Quad Lite咋,但奇怪係睇戲時d聲都ok格,係聽歌炸唔起,個sales話買Pioneer最好夾Quad,咁我無謂搏啦,另 ...

舊款energy喇叭又平又正仲係加拿大制造,我早幾年賣咗對 e:XL-25俾人都係二千留下,以你而家既設備同預算係一個吾錯既改善聽歌方案,不過好難預到呢類平靚正喇叭。。。。

yuppi 發表於 2012-10-14 00:48

peterwong777 發表於 2012-10-10 08:33 static/image/common/back.gif
Quad Lite咋,但奇怪係睇戲時d聲都ok格,係聽歌炸唔起,個sales話買Pioneer最好夾Quad,咁我無謂搏啦,另 ...

review33 有人放對 energy C8 座地喇叭,雖然吾係加拿大造, 不過如果二千蚊都可以諗下,岩哂你預算。

鐵心心 發表於 2012-10-14 00:53

c兄有否重新set up擺位同amp?

如果還不行,可考慮換喇叭先

tctc6688 發表於 2012-10-14 00:53

yuppi 發表於 2012-10-14 00:41 static/image/common/back.gif
舊款energy喇叭又平又正仲係加拿大制造,我早幾年賣咗對 e:XL-25俾人都係二千留下,以你而家既設備同預 ...

Ching,3仟尾至4仟頭,買部二手有AV by pass的二聲道合倂amp,會有明顯改善聽歌及睇戲的情況.

yuppi 發表於 2012-10-14 01:00

tctc6688 發表於 2012-10-14 00:53 static/image/common/back.gif
Ching,3仟尾至4仟頭,買部二手有AV by pass的二聲道合倂amp,會有明顯改善聽歌及睇戲的情況. ...

都要睇番佢宜家既配套,用緊衛星喇叭仔,upgrade 咩amp 都分別不大,三千蚊樓下要有大改善,二手喇叭係唯一出路。

peterwong777 發表於 2012-10-24 14:59

各位師兄,

呢幾日出街做左少少功課,想各位俾d意見。

如果買NAD 325BEE黎做入門ok嗎?另外有冇d美國牌子喇叭推介?

kelvinhin 發表於 2012-10-24 19:18

peterwong777 發表於 2012-10-24 14:59 static/image/common/back.gif
各位師兄,

呢幾日出街做左少少功課,想各位俾d意見。

NAD is good for a start!
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 小弟想改善聽歌,應如何抉擇?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。