yingivan168 發表於 2012-10-9 13:55

MORDAUNT SHORT AVIANO 7應該點set才會好?

小弟想請教各位c hing, 我應該點set才會好? 因為我現加覺得都唔係好夠力水咁. 係咪我副amp問題?

小弟用緊安記 tx sr508

subwoofer線就Wireworld Luna 6, Subwoofer Cable 6m

用跟機電源線

點做好{:6_202:}

faikara 發表於 2012-10-9 22:15

我部A9買了2星期, 我也覺得好像力水不足, 開頭十仔線用一出一, 但沒氣沒力, 之後用一出二就比較像樣, 但總是沒有其他CHING 所說那樣勁, LX75 SW 要+3DB, 但我另一十仔POLKAUDIO PSW505 只需-3DB都勁過A9, 不知是不是要RUN半年先開聲

nightwalker 發表於 2012-10-9 22:21

Try AMP out +/-0 dB? Then the SW knob turn around 1/4 or slightly more

yingivan168 發表於 2012-10-10 01:19

AMP OUT + 6DB; SUB仔個VOL較到3/4到. 用1出2係好少少, 但睇過D文章話多聲道唔洗用1出2GA BOR, 無影響GA BOR不是嗎?

HK.man 發表於 2012-10-10 10:20

師兄你可能買錯野啦, 買喇叭唔好聽人講, 自己去試多的牌子先落手, 大牌子唔一定好, 貴架野都未必滿足到, 我見格離台的版主係咁叫的網友買JL, 原來個網友屋企得佰幾尺, 過哂火.

bpihk 發表於 2012-10-10 11:18

HK.man 發表於 2012-10-10 10:20 static/image/common/back.gif
師兄你可能買錯野啦, 買喇叭唔好聽人講, 自己去試多的牌子先落手, 大牌子唔一定好, 貴架野都未必滿足到, 我 ...

{:6_193:} {:6_193:}

good88690 發表於 2012-10-10 11:30

ching 幾大地方玩?

yingivan168 發表於 2012-10-10 14:00

HK.man 發表於 2012-10-10 10:20 static/image/common/back.gif
師兄你可能買錯野啦, 買喇叭唔好聽人講, 自己去試多的牌子先落手, 大牌子唔一定好, 貴架野都未必滿足到, 我 ...

我在網上未來店訂的, 所以無得試{:6_203:} 我compare過QED同WIREWORLD 個spec, 覺得WIREWORLD個價同性能好少少, 所以揀佢; 而audioquest太貴了{:6_200:}. 另外入手左條5m QED performance optical cable用係部blu ray入dac, d聲好好多, 價錢又唔貴ma

另外我在房間仔玩的{:6_203:}, 因家中有傻犬{:6_200:} 放唔到廳. 佢試過撞爆左d野同推哂d玻璃出黎. 哈哈哈{:6_206:} 所以迫住係房lo

yingivan168 發表於 2012-10-10 14:11

點樣可以好聲d lei c hing. 有冇法子各位c hing{:6_140:}係咪amp問題? 咁又我睇岩左部onkyo 818 ar{:6_240:}本身就想轉會denon 3313, 但睇過d書話denon今次d爆炸聲略輸比安記818. 但入手前點都要親身比一比尼2款先. 哈哈哈{:6_208:}

KENXYZ 發表於 2012-10-10 14:29

C兄宜家係話sub仔無問題
係部AMP推前SP吾夠力甘話?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: MORDAUNT SHORT AVIANO 7應該點set才會好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。