ropresident 發表於 2012-10-9 00:47

想請教下rca既運作

小弟想請教一下各位大大有關一個rca插好低b既問題.

小弟知道rca插中間係" + " , 咁外面係 " - "嗎????

fon2031990 發表於 2012-10-9 07:41

中間係訊號 外面係迴路

同電源線唔同正確黎講外面係gnd 地

ropresident 發表於 2012-10-9 14:01

fon2031990 發表於 2012-10-9 07:41 static/image/common/back.gif
中間係訊號 外面係迴路

同電源線唔同正確黎講外面係gnd 地

姐係 +同 地去運作一條rca啦~~~~~

咪同 同軸一樣運作??? 只係 digital 既分別。

如果我想搵條線試下一邊rca,一邊xlr.   咁xlr果邊既-   無用到會唔會影響正常既工作呢?

vicchow 發表於 2012-10-9 14:07

會的,通常簡單做法是XLR的GND 和 - 極 一齊short 去RCA 的GND.

XLR要視乎機器,唔同機的+ 和 - 有機會唔同pin

ropresident 發表於 2012-10-9 14:19

vicchow 發表於 2012-10-9 14:07 static/image/common/back.gif
會的,通常簡單做法是XLR的GND 和 - 極 一齊short 去RCA 的GND.

XLR要視乎機器,唔同機的+ 和 - 有機會唔同 ...

小弟又學到野啦!!

請問師兄知唔知accuphase e-308 amp係應該點接呢?

小弟想試下rca to rca,rca to xlr。 䏲下有冇分別。

vicchow 發表於 2012-10-9 14:54

老金嗓子好似相反 -2 , +3

但記得近兩年已改回AES 標準, +2 - 3

最好有說明書睇下一定無錯。

ropresident 發表於 2012-10-9 15:08

vicchow 發表於 2012-10-9 14:54 static/image/common/back.gif
老金嗓子好似相反 -2 , +3

但記得近兩年已改回AES 標準, +2 - 3

如果我照樣做既, 都係+ 去+   地去地   地去-    ????             定還是- 空左佢????空左佢會唔會有問題嫁????

vicchow 發表於 2012-10-9 15:21

地去地和地去負,負輸入唔可以空的{:8_378:}。

忙了說明這接法只可以RCA -> XLR ,掉轉會燒機的{:6_200:}!

ropresident 發表於 2012-10-9 15:58

vicchow 發表於 2012-10-9 15:21 static/image/common/back.gif
地去地和地去負,負輸入唔可以空的。

忙了說明這接法只可以RCA -> XLR ,掉轉會燒機的 ...

師兄你真係好勁勁耶{:9_430:}

ropresident 發表於 2013-2-5 10:14

vicchow 發表於 2012-10-9 15:21 static/image/common/back.gif
地去地和地去負,負輸入唔可以空的。

忙了說明這接法只可以RCA -> XLR ,掉轉會燒機的 ...

師兄您好, 小弟有事想請師兄再指點指點{:6_162:}

如果小弟慳d材料, "+"照去"+" , "回路"照去"回路" , "-"就係xlr果邊隻插short左佢去"回路"得唔得呢?

頁: [1] 2
查看完整版本: 想請教下rca既運作

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。