myblue 發表於 2012-10-7 11:42

以後仲會唔會有真正免費軟件backup 藍光碟?

最近將買返黎嘅普羅米修斯backup做iso, 用開官方免費版DVdFab HD Decryptor, 不過開始對應加入BD+ protection嘅藍光碟唔掂,查返DVDfab forum, 似乎DVDfab 開始自新嘅 v9 (依家仍然beta)後會採用同AnyDvd 模式一樣,有一個網上伺服噐要你online 驗証。最重要係自此之後嘅官方免費版HD Decryptor 不能即時update, 如巿面上唱片公司嘅新藍光碟又有新protection xxxx, 即使DVDfab 出佐新version 9.x, HD Decryptor 只能係30~60日後才能update. 即係話無行.

有無計?

(先講明,唔會用非法軟件)

teddyng637 發表於 2012-10-7 15:45

邊有咁著數...........{:6_142:}{:6_142:}

myblue 發表於 2012-10-7 17:09

一直以黎我都係咁著數喎,仲係合法添。

只不過規舉將會改變,睇下又點玩lor.

245141525 發表於 2012-10-10 16:13

有師兄介紹呢個,可以試試~
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=133800&extra=page%3D1

myblue 發表於 2012-10-10 20:21

245141525 發表於 2012-10-10 16:13 static/image/common/back.gif
有師兄介紹呢個,可以試試~
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=133800&extra=page%3D ...

唔該先.

有呢種sw係好事嘅, 好有heart嘅產品.不過呢隻sw好似唔係好成熟: backup成iso嘅時間真係好長; 另外係佢似乎無做decrypt, 好似係bit to bit咁整個iso比你.如果你燒成BD disc, 比返BDP播, 當然沒有問題, 但如果做出來嘅iso比media player播, 就會有問題; (試過Prometheus)

SonSon 發表於 2012-10-11 09:48

myblue 發表於 2012-10-10 20:21 static/image/common/back.gif
唔該先.

有呢種sw係好事嘅, 好有heart嘅產品.不過呢隻sw好似唔係好成熟: backup成iso嘅時間真係好長 ...

又要唔駛錢, 又要功能完善, 邊有咁著數嫁{:9_436:} , 除咗backup時間長D外, 其他播放又冇問題喎{:9_408:}

myblue 發表於 2012-10-11 19:54

SonSon 發表於 2012-10-11 09:48 static/image/common/back.gif
又要唔駛錢, 又要功能完善, 邊有咁著數嫁 , 除咗backup時間長D外, 其他播放又冇問題喎 ...

No offense, Ching.我一直都係搵緊一d啱自己用嘅嘢, 著數唔著數就見人見智.

以DVDFab HD Decryptor黎講, 佢可用盡on board硬體而優化decryption嘅速度, 同DVDFab full version無分別, 唯一同full version唔同係(當講到BD backup)只出BDMV, 要iso就再用另一隻官方免費軟件ImgBurn做多一個工序咁話者.但總時間唔差得過DVDFab full version一炮出iso好多.相比之下, 新個Free Bluray Copy就只能話慳佐步驟, 但時間係HD Decryptor + ImgBurn嘅三倍, 或者如Ching所言, 佢或會出另一個收費version, 哥隻就超快, 咁就符合"市場期望"啦.

好彩, 呢兩曰 DVDFab 又出佐新version   8.2.1.5,仲可以玩一排, version 9嘅反應我想信廠家都唔敢話上就上, 見佢forum上打晒架就知啦.並行version 8 同version 9一定會一排.

講開用Mac機嘅Ching, 呢隻DVDFab HD Decryptor一樣有Mac版, 同樣官方免費.

http://www.dvdfab.com/hd-decrypter-for-mac.htm#tab1

AC812 發表於 2012-10-15 21:29

For Mac 機, Blu-ray Ripper ... 好似幾好 ... 有冇ching try 過 (1) ... {:1_352:}

(1) DVDFab Blu-ray Ripper for Mac
http://zh.dvdfab.com/blu-ray-ripper-for-mac.htm

(2) DVDFab HD Decryptor
http://zh.dvdfab.com/hd-decrypter-for-mac.htm

myblue 發表於 2012-10-15 21:58

AC812 發表於 2012-10-15 21:29 static/image/common/back.gif
For Mac 機, Blu-ray Ripper ... 好似幾好 ... 有冇ching try 過 (1) ...

(1) DVDFab Blu-ray R ...

(1)隻都試用過, 幾方便, 不過要收費. 如果要轉格式, 如Bluray去m4v, 可以一試另一隻Mac版 pavtube Bluray Ripper, 又都幾好用, 不過又要收錢.如要免費可用Handbrake.

AC812 發表於 2012-10-15 23:12

Thanks c-hing.
頁: [1]
查看完整版本: 以後仲會唔會有真正免費軟件backup 藍光碟?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。