chiwai 發表於 2012-10-5 14:55

請教:新手買藍光播放機音效一問

各位:
想買藍光機(唔要3D)有冇好介紹,1200$樓下
未有3D TV 想買部平平地睇住先,睇埋MKV/BD ISO等等
睇到菲記BDP3300/BDP2930 GIEC BDP-G4300
唔知各位有冇其他指示{:1_254:}
另外最重要係我見有好多機冇寫明布7.1音效
只有DOLBY TRUE HD/DTS2.0等等
請問播碟時HDMI線入擴音機是否沒有7.1效果而只出5.1?
我是不太了解以上問題,麻煩各位指教

keke323 發表於 2012-10-5 15:46

ching 就算 $ 1200 左右都買到 3d 藍光機架喇{:8_390:}

keke323 發表於 2012-10-5 15:48

至於出唔出到 7.1 好似係關你隻碟同 amp事喎{:6_175:}

ericcch 發表於 2012-10-5 16:13

依家市面上大部份BD Player (包括一千樓下的)已經support 3D的了。至於5.1定系7.1, 你用HDMI都系比AMP解碼, 所以系睇你部AMP是否7.1的呢。

chiwai 發表於 2012-10-5 18:21

謝謝回覆
我部amp可以十卜7.1
因為我見藍光機同我部amp都有7.1插頭,所以懷疑緊用hdmi可否出7.1音效,咁…即係買部冇列明7.1的藍光機也可以?機箱又細左

mantam121 發表於 2012-10-5 19:40

師兄,"如要生活好,遠離飛利浦"{:6_174:}

keke323 發表於 2012-10-5 20:24

chiwai 發表於 2012-10-5 18:21 static/image/common/back.gif
謝謝回覆
我部amp可以十卜7.1
因為我見藍光機同我部amp都有7.1插頭,所以懷疑緊用hdmi可否出7.1音效,咁… ...

ching唔洗咁麻煩...hdmi is ok {:6_193:}

David_Vincent 發表於 2012-10-5 23:32

想音效好d,咪買HDMIx 2(即係一條插入電視、一條輸出amp)例如Sony BDP-S790,但要你個amp支援HDMI輸入

chiwai 發表於 2012-10-5 23:55

keke323 發表於 2012-10-5 20:24 static/image/common/back.gif
ching唔洗咁麻煩...hdmi is ok

明白晒,謝謝!
咁就用最簡單方法出7.1{:1_249:}

chiwai 發表於 2012-10-6 00:07

David_Vincent 發表於 2012-10-5 23:32 static/image/common/back.gif
想音效好d,咪買HDMIx 2(即係一條插入電視、一條輸出amp)例如Sony BDP-S790,但要你個amp支援HDMI輸入 ...

師兄,多謝指正!
BDP-S790已經超出筆直......
另又想問,好多師兄都用OPPO/先鋒/SONY等品牌
而爬文,韓國二大品牌就好像極少人品評
反而菲利蒲甚至GIEC也有零星開箱文以及試機POST
請問是否韓國牌子在藍光機來講是比較差呢?
請指示~
頁: [1] 2
查看完整版本: 請教:新手買藍光播放機音效一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。