蘇伯 發表於 2012-11-17 21:16

myblue 發表於 2012-11-17 15:21 static/image/common/back.gif
嘗試代答, C300係用Full menu時會有個d問題, 而A300冇Full menu, 所以你好彩冇事. ...

請問Full Menu係咩?
是否bd menu?
如果係指lee樣, A300都有wor!

myblue 發表於 2012-11-17 22:12

蘇伯 發表於 2012-11-17 21:16 static/image/common/back.gif
請問Full Menu係咩?
是否bd menu?
如果係指lee樣, A300都有wor!

A300個隻menu係BD menu lite.

蘇伯 發表於 2012-11-17 22:45

myblue 發表於 2012-11-17 22:12 static/image/common/back.gif
A300個隻menu係BD menu lite.

o i c
Thanks for your sharing.
可唔可以講多少少full menu 比 BD menu多左d咩?

myblue 發表於 2012-11-17 23:01

BD full menu可以一開始就揀bonus feature, setting, trailer 等.

donbee 發表於 2012-11-26 13:26

請問 Full Menu 係咪睇戲中途可以 call 返個 Menu 出黎就叫做 Full Menu??

myblue 發表於 2012-11-26 16:45

donbee 發表於 2012-11-26 13:26 static/image/common/back.gif
請問 Full Menu 係咪睇戲中途可以 call 返個 Menu 出黎就叫做 Full Menu??

唔係,個d係叫pop up menu.

donbee 發表於 2012-11-26 17:44

myblue 發表於 2012-11-26 16:45
唔係,個d係叫pop up menu.

請教 ching 我之前有隻xtreamer(個型號應該係太約三年),播BD iso佢冇menu,我屋企人完全唔識用。

尋日去左黃金正X,見到有H1、600、910賣,好明顯H1係最貴果部,跟住行埋去問個sale,佢話淨係H1先有BD menu,其他平機都冇。究竟係咪真呢?因為想買部機比屋企人用,又怕好似之前果部咁,冇BD menu。(唔睇其他格式,亦唔會玩3D功能,淨係插外置HDD播iso)

myblue 發表於 2012-11-26 18:01

donbee 發表於 2012-11-26 17:44 static/image/common/back.gif
請教 ching 我之前有隻xtreamer(個型號應該係太約三年),播BD iso佢冇menu,我屋企人完全唔識用。

尋 ...

Dune H1個部嘅係BD full menu, 同係BDP 睇影碟開出呢嘅menu無分別, 係最正個d menu, 可以揀bonus feature.

Himedia 600/900個d係BD simple menu, 一㩒套戲會直入main movie, 見唔到有full menu, 你要再㩒pop up menu先會彈返個簡易menu比你, 但都無得揀其他bonus feature 之類.. 當然如果你想睇埋戲前promotion trailer, 詎地幫你唔到.

donbee 發表於 2012-11-26 18:59

myblue 發表於 2012-11-26 18:01
Dune H1個部嘅係BD full menu, 同係BDP 睇影碟開出呢嘅menu無分別, 係最正個d menu, 可以揀bonus feature ...

唔好意思,問多少少野。sigma 係咪 HD聲效有問題?因為我諗住接駁AV amp。同埋頭先你講果個popup menu 係咪套電影的popup menu?(可以選語言、聲效、第幾段場景)定係部機自己的popup menu?

myblue 發表於 2012-11-26 19:50

donbee 發表於 2012-11-26 18:59 static/image/common/back.gif
唔好意思,問多少少野。sigma 係咪 HD聲效有問題?因為我諗住接駁AV amp。同埋頭先你講果個popup menu 係 ...

第一個問題關乎sigma 邊隻chip同邊間廠做,暫時你聽聞HD audio 有事嘅係popcorn hour 廠用sigma 8647 chip做出黎嘅C300, 當佢用full menu 啟動部戲時先會出事(即係話呢個combination 暨話),其他廠暨sigma MP如Dune smart, N3甚至popcorn hour嘅其他系列,又或用其他sigma chips 如8643 (dune smart H1), 8911等都無呢個問題。

第二個問題,個simple menu唔係BD disk 原來個menu, 係部MP 自己部機整出黎modify, 令你可以揀audio track同簡單嘅chapter. 如果你唔介意,都可以睇到部戲(只係部主戲only, 無其他了)。事關部機如要full menu, 廠家要付license fee, 即係話貴佐。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: ching ! media player C300 or Dune (身痕中)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。