bigbuffalo 發表於 2012-9-24 15:45

聽人講,整套system唔可以有太多銀, why?

聽人講,整套system唔可以有太多銀, why? 點先叫多,多得滯又會點?{:6_141:}

bb0506 發表於 2012-9-24 15:47

以我所知。。

耳筒來說。。

低音會弱左{:6_218:}

charliey 發表於 2012-9-24 15:48

sliver gives fast but a little thin sound compared to copper cables ... and a general AV amp usually tends to be not "thick" sound ... means overlapping two similar characters ... but sliver might be good for long connection, such as connecting to surround sound speakers over xx feet ...

ericcch 發表於 2012-9-24 15:50

請教一下, 唔可以太多銀系指線材? 定系器材用料吖???

ykluk 發表於 2012-9-24 18:10

銀線都有純銀同鍍銀, 其實都係要睇你夾咩機咩SPK同你自己鍾意聽乜~~!! {:9_421:}
如果純以AV去計, 因為銀既導電係比較快, 所以聲音出嚟係會比較高快尖, 咁如果你用P記AMP既話, 再加埋ELAC應該可以去升天.....{:8_368:}
不過話分2頭, 如果你用既電源線同喇叭線係以純銅或者金為主, 可能喺調聲情況下又可以好靚聲, 所以都係要夾一夾先得, 無話要用幾多既~~!! {:8_376:}
另外, 如以畫面計, 銀線的確係可以令畫面既分析提高, 有錢既試吓無妨, 小弟都係用鍍銀線比PLASMA用~~!! {:8_392:}

KENXYZ 發表於 2012-9-24 18:19

如果指線材.銀線通常都係高檔貨
我玩入門初级组合.吾敢用怕薄聲
依家D hdmi線有小小成份銀就不妨用下

ilavbnm 發表於 2012-9-24 18:28

聽人講,整套system唔可以有太多銀, why? 點先叫多,多得滯又會點?
bigbuffalo 發表於 2012-9-24 15:45 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

銀=錢{:6_141:}...如果係o既...越多越好...{:6_174:}

nicknick 發表於 2012-9-24 21:40

銀=錢...如果係o既...越多越好...
ilavbnm 發表於 2012-9-24 18:28 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

一套機唔可以用太多銀,因為會俾老婆追斬!{:8_379:}

bb0506 發表於 2012-9-25 07:38

一套機唔可以用太多銀,因為會俾老婆追斬!
nicknick 發表於 2012-9-24 21:40 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

每次一買野

第一樣就問你幾錢

第二就問你件野幾大阻唔阻靛.會唔會影響美觀

第三就問會唔會換完又再嘈d

真係買件野都要過五關斬六將{:6_192:}

bigbuffalo 發表於 2012-9-25 08:45

每次一買野

第一樣就問你幾錢

第二就問你件野幾大阻唔阻靛.會唔會影響美觀

第三就問會唔會換完又再嘈 ...
bb0506 發表於 2012-9-25 07:38 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

{:6_176:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 聽人講,整套system唔可以有太多銀, why?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。