vchai 發表於 2012-9-24 22:48

回復 9# benny888

唔好意思,唔見你講嗰個 EX Matt 2...

tsuiyuen 發表於 2012-9-24 22:50

幕料另外選的~~~
http://hk.os-worldwide.com/pdf/catalog.pdf

benny888 發表於 2012-9-24 22:51

回復benny888

唔好意思,唔見你講嗰個 EX Matt 2...
vchai 發表於 2012-9-24 22:48 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

matt 2 ex = wf203

MingSir 發表於 2012-9-24 22:53

回復 5# 船長

係我放{:6_140:} , 應該係 OS SEP 80 BU201 , 唔係 EX Matt 2 !!

依度唔sale野, 講番 projector!

我比較過 AE7000, TW-8000 同埋 HW-30ES, 俾你參考下:

2D:
Sony 30ES 好靚, 立體感好強(90分), AE-7000 同 TW-8000好接近, 好舒服,色彩艷麗,係層次差少少, 黑位都係爭少少,但真係好少(85分),兩者中 AE-7000 o既黑位又比 TW-8000 好

3D:
-Sony 畫面好有層次,黑位好靚(90分), 但唔夠光(試下綠燈俠就知,可能因為得1,300 lumens)(試機鋪頭接近全黑+用OS BU201 幕料就好D),畫面唔穩定, 有時會閃,間有 cross-talk, 最大問題係個 3D signalIR-emitter 要拉線去個幕度, 如果唔係裝修時拉埋線, 都幾頭痕!(要扣10分, 得番80分)

-Panasonic 顏色好搶, 光度好夠(有2000lumens)(當時用第二代眼鏡, 現在出到第三代據聞效果更理想),黑位大勝 Epson TW-8000, 亦好接近sony 30ES, 畫面好穩定, 層次亦唔錯, IR emitter 放機頂好方便, 又有 powered zoom and powered focus 好方便 (88分)

-TW8000 同AE-7000好接近, 可能流明更高(2400lumens), 畫面更明亮,顏色比AE7000更鮮艷, 惟其最大弱點仍是黑位, 用AE7000andTW8000睇方大同演唱會,以為方大同換左件外套, 用TW8000睇, 係一件純黑西裝, 用AE7000始發覺.........不如自已去試下睇到乜{:6_190:}

幕方面:
(Pure Matt II EX, WF203), 適合流明較高的TW8000, AE7000如睇2D也非常好

(Ultra Beads Premium White, BU201), 適合 Sony HW30ES 和 AE7000 (in both 2D & 3D)

{:6_222:}

船長 發表於 2012-9-24 23:00

回復船長

係我放 , 應該係 OS SEP 80 BU201 , 唔係 EX Matt 2 !!

依度唔sale野, 講番 proj ...
MingSir 發表於 2012-9-24 22:53 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
sorry眼大睇過龍

vchai 發表於 2012-9-24 23:12

回復 12# tsuiyuen

回復 13# benny888

多謝

回復 14# MingSir

多謝咁詳細嘅分析,我喺唔同嘅舖頭睇過 2D 效果,我覺得 Sony 最靚。Ultra Beads Premium White 同 BU201 係咪同一隻?同 EX Matt 2 有咩唔同?

MingSir 發表於 2012-9-24 23:42

回復 16# vchai

Ultra Beads Premium White = BU201

佢同 WF203 主要分別是增益(gain)不同, WF203-->Gain=0.93, BU201--->Gain=2.7,

如睇2D, 觀看環境亦不算太光亮, projector 流明又不算太低, WF203 是一個好選擇, 平靚正! AE7000 和 TW8000 用 WF203 都好足夠, 而HW30ES就視乎觀看環境, 如觀看環境可做得暗些少亦無問題!

For 3D, 基於3D眼鏡的主動快門會導致畫面有失光情況,畫面會變暗, HW30ES 宜用BU201 幕料的幕作補償, TW8000 流明最強, 用WF203都可以, 但用BU201 亦不錯,可調較範圍更大, 而AE7000 則用BU201 較理想!

純計睇2D, 相近價位($20k-$30k), SONY HW30ES & JVC X30 最靚, 可惜兩隻睇3D都有D小問題{:6_154:} !

{:6_162:}

vchai 發表於 2012-9-25 00:08

回復 17# MingSir

多謝你嘅寶貴意見,我打算用電幕投100吋,兩者大約幾錢呢?

MingSir 發表於 2012-9-25 00:30

回復 18# vchai

100" 唔清楚喎!!!

OS SEP 90" 就大約 $13k (WF203) & $14K+(BU201)

OS SEP 80" 就大約 $12k (WF203) & $13K(BU201)

有時夾理其他野一齊買又會再筍D !

vchai 發表於 2012-9-25 07:06

回復 19# MingSir

多謝 Ming Sir,我應該買 Sony 夾 BU201,唔知邊度有得睇呢?
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: Projector 同幕

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。