dog23604423 發表於 2012-9-22 16:28

新手問入門AV 擴音機+喇叭

各位好...
小弟想買部AMP和喇叭來睇電影, 之前一直無用AMP的, BUDGET只有幾千蚊(6-7千左右)
現有
電視: PANASONIC TH-P42V20H
BLU-RAY機: SAMSUNG (無3D)
ITX 電腦

睇過D 入門AMP 如下, 邊隻好? 還是有其他介紹???
Denon AVR-1713        $34XX
Onkyo TX-NR414        $31XX
Yamaha RX-V473        $34XX

另外, 喇叭要買一SET 5.1的, 還是分開買比較好? 會唔會條線插唔入???
請教教小弟....謝謝

wai.com 發表於 2012-9-22 18:07

我會選擇onkyo414
喇叭最好分開買多選擇
第時升級amp都容易得多

unclechui 發表於 2012-9-22 18:29

咁咪得唔夠$4000買喇叭?!

KENXYZ 發表於 2012-9-22 19:05

4仟元真係窄窄地
早排有個c兄想買Bose套裝5.1
都要5900

dicklcp 發表於 2012-9-22 19:32

ching試下去豐澤行個圈,可能有驚喜,我都係因為咁而跳落呢個"海"{:6_129:}

古晶 發表於 2012-9-22 19:41

回復 1# dog23604423

師兄套裝機應該岩你多D

hkmmo 發表於 2012-9-22 19:56

amp可以去豐澤買做一年分期,唔洗一次比咁多,但係機價會貴左

dog23604423 發表於 2012-9-22 22:43

謝謝大家既意見, 我今日都有係豐澤行過兩次...元朗果間, 不過就見唔到有onkyo414, 但佢就介紹我ONKYO 313, 叫我配返ONKYO 既5.1 喇叭$3600 果套....這套喇叭好嗎? 還是KEF OR BOSE 好D.
錢差少少唔比老婆知就OK架啦

rlwk2009 發表於 2012-9-22 22:53

各位好...
小弟想買部AMP和喇叭來睇電影, 之前一直無用AMP的, BUDGET只有幾千蚊(6-7千左右)
現有
電視: PAN ...
dog23604423 發表於 2012-9-22 16:28 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

試吓 Onkyo TX-NR414 +polkaudio{:6_177:}

dog23604423 發表於 2012-9-22 23:49

好, 去MK 試下同價位D 聲先...
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 新手問入門AV 擴音機+喇叭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。