eddiesteph 發表於 2012-9-19 19:33

求救,75同aviano 7唔識set up

最近被好多師兄感染左,平平地入左隻ms aviano7,抬左佢返歸set好啲線,用部75 auto detect佢,一開聲{:6_126:}
點解無咩聲!個單元唔識震{:6_168:} 唔係壞左呀
即刻用部iphone加3.5mm RCA試試先{:6_128:}
又有聲喎,嚇死人咩!
係到想請教用開p記或者aviano既師兄,請問你地點set個十仔?
睇返啲record,個十仔同皇帝位個距離仲遠過座地好多,係咪正常呢?分別2.7m同2.3m,十仔係兩隻座地之間
十仔後面有好多制,有volume,frequency,variable notch filter應該點set呢?
個power應該用auto,定係用時on,唔用時off呢?
唔好意思,好多新手問題

古晶 發表於 2012-9-19 19:55

回復 1# eddiesteph

pm左比你我點set了

古晶 發表於 2012-9-19 19:56

師兄你放D相上黎睇下

eddiesteph 發表於 2012-9-19 20:05

求救,75同aviano 7唔識set up

師兄你放D相上黎睇下

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

古晶 發表於 2012-9-19 20:10

回復 4# eddiesteph

個十仔點set D相有嗎?
我唔識都會有其他人教到你,最緊要夠清楚

eddiesteph 發表於 2012-9-19 20:14

回復 5# 古晶

唔該奇哥
我今晚返去影相upload上黎先,再請教各位大哥

古晶 發表於 2012-9-19 20:18

回復 6# eddiesteph

唔好咁講,你套機同我一樣,所以我都明你而家點,又岩傾,師兄叫阿奇得啦,我都新手

rt80 發表於 2012-9-19 20:27

師兄,少少心得,希望幫到你
有時用完av amp嘅auto setup
佢唔理你套喇叭幾大幾細
都會將前面三隻set做large
聽兩聲道時就會變左前置出全頻
拾仔就冇輸入,所以冇聲
你可以試下兩個方法
1:前置set返small,之後校返好個crossover
2:前置照用large,subwoofer set做plus
我自己用2,覺得中低豐滿d

fatkie 發表於 2012-9-19 20:51

我都唔識 set, 所以代 post 相.

上面果 part 唔知點攪, 所以 off 左佢.
開關 set auto
Phase set 0 (十仔放正面)
Frq 校到盡 (AV amp crosover 應該 set 咩? 80? 120? 200?)
Vol set 唔到一半

希望有高手指點, 謝謝!

keke323 發表於 2012-9-19 20:57

回復 1# eddiesteph

ching 想問你隻 aviano 7 係邊度入{:6_141:}   入左幾錢 {:6_141:}
thx~{:6_162:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 求救,75同aviano 7唔識set up

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。