alan2000 發表於 2012-11-1 15:39

moliuguy 發表於 2012-11-1 15:18 static/image/common/back.gif
我果對mezzo 2都到左喇, 初步聽真係幾正, 不過bb剛剛出世, 有排都唔可以開大聲少少享受下.....

另外想問 ...

c兄,我還未玩劇院,不是太了解sorry,目前用垃圾級前後級推mezzo 2,影.音各半,真係隨便推推都很好聲{:6_193:}

moliuguy 發表於 2012-11-1 16:04

robertnike 發表於 2012-11-1 15:27 static/image/common/back.gif
我都係用mezzo 2 同 yamaha amp, auto set完係large, 聽其他師兄講mezzo 2 個bass差少少, 後尾我自己set...

我yamaha amp auto detect左佢做small....
其實如果我想佢大部分時間 (聽歌睇電視聽radio) 都唔著sub-woofer, 我係咪可以set佢做large就搞掂?

robertnike 發表於 2012-11-1 16:10

moliuguy 發表於 2012-11-1 16:04 static/image/common/back.gif
我yamaha amp auto detect左佢做small....
其實如果我想佢大部分時間 (聽歌睇電視聽radio) 都唔著sub-woo ...

呢層我唔清楚, 應該唔係, 因為喇叭都有佢自己既range, 太低頻都會交番俾拾仔處理{:1_332:}

有錯請其他師兄糾正{:1_249:}

lsh2101 發表於 2012-11-1 17:24

請問依家對 mezzo 2 仲有得訂嗎 {:8_387:} 咩價位倒呢???? thx

KENXYZ 發表於 2012-11-1 18:04

M2個價係3980
真係要快手
買晒都吾知仲有無貨返
遲些順路上去買對A1做後中置
A1上次見到個價1980

alan2000 發表於 2012-11-1 18:15

KENXYZ 發表於 2012-11-1 18:04 static/image/common/back.gif
M2個價係3980
真係要快手
買晒都吾知仲有無貨返

煲了段時間,今試流行音樂bass,勁.猛.密.實.控制力好,cpc中低音單體真系不凡,可能我用百瓦後級推也有關係,把那個中低音單體潛力給逼出{:6_193:}

yuppi 發表於 2012-11-1 18:56

KENXYZ 發表於 2012-11-1 18:04 static/image/common/back.gif
M2個價係3980
真係要快手
買晒都吾知仲有無貨返

後中置首選402,比A1 平及好声

KENXYZ 發表於 2012-11-1 19:20

yuppi 發表於 2012-11-1 18:56 static/image/common/back.gif
後中置首選402,比A1 平及好声

我都有想過.蛋形設計吾係甘喜歡
早知就買2對做後sur就好睇好多
上年買對木箱sur上左牆.
個喇叭木箱已用螺丝寧穿左.二手都無人要{:6_203:}
A1木箱親番好睇D甘話

killua 發表於 2012-11-1 19:22

11/F mezzo 5 要訂貨{:6_187:}

alan2000 發表於 2012-11-1 20:02

KENXYZ 發表於 2012-11-1 19:20 static/image/common/back.gif
我都有想過.蛋形設計吾係甘喜歡
早知就買2對做後sur就好睇好多
上年買對木箱sur上左牆.

r-tec mc-105 前級 mpa-100 後級100瓦,台灣早期製品,算算十年有了,台灣一套二手約5~6千元台幣,算係垃圾前後級,後級台灣評價還可以,前級就.......聽音環境房間3坪左右 長 282 x 寛 367 x 高 270訊號線日本 OYAIDE PA-02喇叭線向朋友借的極粗進口水管線1.5CM直徑粗{:9_407:} 本來有CD機賣了,現用音效卡ONKYO SE-200PCI
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20
查看完整版本: 琴晚去友誠吹開水....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。