swk_jeff 發表於 2012-9-18 19:02

環保人士 - 用新機(ONKYO tx-NR414)搭舊喇叭

話說本人阿爸有套舊5.1係屋企, 因為家父幾年前唔玩AV HI-FI野, 所以套野封左幾年塵, 小弟一個月前計劃重開影音之路, 打算購入ONKYO tx-NR414 去拯救舊喇叭, 等遲D中76毒更深時先去換喇叭..... 我係有D問題想問下:

1. 唔知新的AMP搭唔搭到D舊喇叭呢? 例如 JAMO CORNET 75A....呢個牌子以前都好似算係OK.......宜家聽歌都OK, 但可唔可以夠力去表演宜家果D trueHD的震撼力呢? 我BUDGET只係限我買ONKYO tx NR-414 咋........屋企亦唔夠位放7.1
2. 如果我想買ONKYO tx NR-414, 但我之前試玩OPPO BDP-93又中左毒, 其實兩部野夾唔夾呢? 因為ONKYO tx NR-414係入門級, 但OPPO 93係貴價貨, 部ONKYO tx NR-414會唔會表現唔到OPPO 93 的真正實力?
3. 仲有之前用開果D喇叭線(起碼十年前)會唔會太久用唔到宜家新果D AMP? 我呢排試過D聲都仲OK, 只係怕太舊唔MATCH宜家D制式...
4. OPPO 93如果睇燒藍光碟會唔會好易壞? 因為本人乃窮苦會計佬一名.......如果唔係就要買定幾個HARDDISK了.......

比D麻料大家參考下:
A. 座地式左右前置 - JAMO CORNET 75A (120W)
B. 前中置 - WESTON CT-520
C 重低音- JBL PS60
D 左右SURROND - Whardable - WH2 surround
E AMP - Kenwood krf-V77771d (1999年出品....... orz)

小弟只係有個idea, 實際就唔係好知work唔work.......有經驗的師兄請指點下, 萬分感謝!

KENXYZ 發表於 2012-9-18 19:40

C兄;吾好甘急
買左部414接現時sp先
用一段時間先想
BDP睇下76其他C兄有乜推介

mantam121 發表於 2012-9-18 19:50

414做緊咩價?有無其他選擇?

swk_jeff 發表於 2012-9-18 20:05

回復 2# KENXYZ

我其他OPTION就係買 DUNE H1, 因為我仲有PS3可以做藍光機的

kenwong5 發表於 2013-6-19 22:15

我前日在MK豐X都買了,不過係陳列品,無盒,自取,但勝在有3午保養,現售$1980

gikifk 發表於 2013-6-19 22:33

kenwong5 發表於 2013-6-19 22:15 static/image/common/back.gif
我前日在MK豐X都買了,不過係陳列品,無盒,自取,但勝在有3午保養,現售$1980 ...

?買左什麼?{:6_141:}

sam12345 發表於 2013-6-20 00:04

swk_jeff 發表於 2012-9-18 20:05 static/image/common/back.gif
回復 2# KENXYZ

用PS3 OK啦{:1_326:}
唔需要用到93

YYSKY 發表於 2013-6-20 07:17

你套喇叭若唔奄尖要求都夠聽,咪一開始就預錢換喇叭,應該集中資金買好少少部AV Amp,一步一歩真的唔夠至升級,

座地喇叭用入門Amp推一定弱唔靚聲,五六千蚊喇叭至少用六七千機去推,買太差好快唔滿意要升級,

用落玩DIY線,摩改啲機喇叭內部接線,有得玩又漸漸地器材升級智慧升級,你呢套機最少玩多十年八年。

我自己對喇叭都用咗四十年,夠聽就算。

kenwong5 發表於 2013-6-20 22:04

Onkyo TX-NR414 @ 1980

bigair 發表於 2013-6-20 23:57

仲諗住叫你起碼都616添,買左無計啦
頁: [1]
查看完整版本: 環保人士 - 用新機(ONKYO tx-NR414)搭舊喇叭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。