terencebest 發表於 2012-9-18 13:41

有無師兄用緊Denon Amp,可唔可以教吓小弟?

因小弟近日入咗新嘅喇叭同Subwoofer,所以部Amp要由頭Set過!
之前對影音毫無認識嘅我,部機返嚟個setting係點就係點,完全無諗過要自己校過!
但自從上咗呢個網後,就想試吓以現有器材調教至發揮本身最高嘅表現力!
但係咁就出事嘞…
Demon Amp其中一個setting係"AudysseySettings,裡面分別有:
1) MultEQ XT
2) Dynamic EQ
3) Reference Offset
4) Dynamic Volume
爬文後得知呢個setting係用部Amp隨機附送嘅測音咪,做個Auto setting(最多可測8個位,但我個蝸居邊有8個位俾佢測?所以我只測3個梳化坐位),set完後,部amp就會分析出你屋企個視聽空間,從而作出部Amp認為最佳嘅聲音輸出!
我做完個Autosetup後,佢會問你個Audyssey係唔係"On",我揀"On"之後就搵隻碟試吓,發現出嚟嘅聲音係好平均,高音唔會太高,低音唔會太低,亦無咗低頻應有嘅爆炸力…所以我話好平均…
於是我又爬過啲文,又問吓唔同人嘅意見,得出嚟嘅結論係隨機附送嗰個測音咪完全唔準嘅!千祈唔好用!另外呢個AudysseySetting係味精嘢,會Off咗佢,須要自己手動調教只有下列嘅Speaker Set:
1) Speaker Config. (將前,中,後置set為small)
2) Distance (自己拉呎度位,由喇叭到皇帝位嘅距離)
3) Channel Level (將測音標<唔係隨Amp附送嗰個,一係自己買,一係用電話嘅apps>放喺皇帝位,撳入Test Tone Start,前,中,後置調到測音標測出75分貝,而Subwoofer為78-80分貝)
於是我就試吓Off咗個MultEQ XT (我一Off咗佢,連同Dynamic EQ同Dynamic Volume都自動Off埋),但係一Off咗之後,所有聲頓時細到聽唔到咁濟…
宜家我都唔知應該點調教好…有無師兄用緊Denon可以經驗分享吓呢?小弟感激不已!!

gikifk 發表於 2012-9-18 14:28

我無天龍機幫唔到你{:6_189:}

nightwalker 發表於 2012-9-18 16:30

我用1909 同 3312. 以下係我既 setting , 第四個開左 d 聲會無咁好.

1) MultEQ XT <--- On
2) Dynamic EQ <--- On
3) Reference Offset <--- 0 dB
4) Dynamic Volume <--- Off, 吾好著 Night / midnight / day

nightwalker 發表於 2012-9-18 16:39

仲有其他野都會影響音質, LPF frequency set 80Hz ~ 110Hz 慢慢試, 睇下邊個岩心水

Surround mode 有分Movie/Music/Game.... 每個仲有分 Dobly, A-DSX 兩個比較正路, 其他都幾味精下.

terencebest 發表於 2012-9-18 18:23

仲有其他野都會影響音質, LPF frequency set 80Hz ~ 110Hz 慢慢試, 睇下邊個岩心水

Surround mode 有分Mov ...
nightwalker 發表於 2012-9-18 16:39 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

唔該哂!又等我試吓先!!

andynow 發表於 2012-9-19 01:24

師兄:
小弟愚見
須要先用Audyssey Setup
auto set 完之後入要Manual 執改:
1) 全部spk 改為small
2) crossover 分頻點 改前 / 中為80Hz (後置80Hz-100Hz)
3) 關閉 dynamic vol / 但 dynamic EQ 要on
4) 用拉尺度準各聲道距離,SW除外(要真實為遠..)
5)Bass setLFE >Sub only 80Hz以下交回超低音處理
6) 進入test tone,用音壓計 check 各聲道改
*我用的為所有聲道75dB - 82dB,
(低頻多少真係好個人,太多會遮蓋咗啲細節)
SW為81 -85dB 最緊要冇出現諧震,個人口味嘅微調就ok
音壓計設定為C / 速度選Slow
在統一後把中置加大2dB( 聽得對白清清楚楚 )
後記:
訊號太微弱,自然效果不佳
因音量推到某一水平才會發揮出應有水準,如果訊號音壓恰當,亦聽得更多細節
試試,,,
以上面嘅方法為小弟愚見
本人不是專家{:6_240:}

terencebest 發表於 2012-9-19 11:41

師兄:
小弟愚見
2) cros ...
andynow 發表於 2012-9-19 01:24 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

多謝師兄指導!我又再試吓!!{:6_229:}

andynow 發表於 2012-9-19 22:56

小弟愚見{:6_183:}

terencebest 發表於 2012-9-20 00:09

小弟愚見
andynow 發表於 2012-9-19 22:56 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我試過off咗個Dynamic Volume,中置比前置、後置細聲好多,我已經將中置校大2分貝,但效果仍然未如理想,故我將Dynamic Volume調校為Day,可能真係個人口味,雖然師兄們都係off咗佢,但我覺得人聲清晰好多,而前、後置聲音仍唔差(可能我木耳…),所以我調校為Day!
不過仍然好感激師兄們嘅解答!!

孤身走我路 發表於 2012-9-20 08:08

師兄:
小弟愚見
2) cros ...
andynow 發表於 2012-9-19 01:24 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

(師兄你識得用音壓計....己經係專家.....(我都係音壓計來調教的, 我係用天龍的)){:6_193:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 有無師兄用緊Denon Amp,可唔可以教吓小弟?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。