kuris 發表於 2012-9-17 21:00

Ps3 hdmi 上三叔電視搵唔到signal

Ps3 hdmi 經馬仔7005上三叔smart tv,成日搵唔到signal!有時有聲冇畫;有時打打下冇灑聲畫!一定要直上電視先ok。其他器材完全冇問題!(oppo, xbox)。試過對掉啲hdmi線都唔得。
另外部notebook駁hdmi上電視都有同類型問題,有冇師兄發生過類似事件?可以有咩方法解決?

kkbut18 發表於 2012-9-17 21:08

Ps3 hdmi 經馬仔7005上三叔smart tv,成日搵唔到signal!有時有聲冇畫;有時打打下冇灑聲畫!一定要直上電視 ...
kuris 發表於 2012-9-17 21:00 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

應該無嘢架喎,我之前係ps3->AMP->TV,但我覺得打親機都要開埋部amp好煩,所以我直接入tv算,廢事成日開住部amp!

小仲 發表於 2012-9-18 07:21

Ps3 hdmi 經馬仔7005上三叔smart tv,成日搵唔到signal!有時有聲冇畫;有時打打下冇灑聲畫!一定要直上電視 ...
kuris 發表於 2012-9-17 21:00 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

有冇試下第二個HDMI位?

我都係PS3->809->TV,冇問題

alricky 發表於 2012-9-18 14:57

我都有哩個問題, 換咗條 HDMI 線就無問題了

kuris 發表於 2012-9-18 19:27

我都有哩個問題, 換咗條 HDMI 線就無問題了
alricky 發表於 2012-9-18 14:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我試過用oppo同xbox條hdmi條都唔得,有時話無訊號,有時話不支援此解象度,昨晚開機又無問題,究竟点解?

!替天行道! 發表於 2013-2-18 23:09

kuris 發表於 2012-9-18 19:27 static/image/common/back.gif
我試過用oppo同xbox條hdmi條都唔得,有時話無訊號,有時話不支援此解象度,昨晚開機又無問題,究竟点解 ...

hi, is your problem solved yet?
i too have the same problem with my Pioneer plasma TV, i have 3 LCDs at home, they all work fine, but my plasma just failed to recognise the signal.

LCPD 發表於 2013-2-20 12:14

跟據師兄既問題....
成日搵唔到signal!有時有聲冇畫;有時打打下冇灑聲畫
應該係畫面問題啦,會唔會同電視有關?
係咪TV有D功能開左自動/其他方面?
或者試下將入AMP既HDMI個位插另一個試下得唔得?
以上只是小弟估計...

因為我都係同其他師兄一樣,無大問題!
PS3--->616(HDMI插GAME個位)--->三叔TV

希望幫到你啦! {:6_182:}

YYSKY 發表於 2013-2-20 22:50

kuris 發表於 2012-9-18 19:27 static/image/common/back.gif
我試過用oppo同xbox條hdmi條都唔得,有時話無訊號,有時話不支援此解象度,昨晚開機又無問題,究竟点解 ...

師兄你用乜HDMI線呀,會唔會太雞唔好味,令TV扭計唔聽話。

部Amp input有無set錯衰減咗輸入訊號呀?E個現象似訊號唔夠食弱少少。

kuris 發表於 2013-2-25 16:50

!替天行道! 發表於 2013-2-18 23:09 static/image/common/back.gif
hi, is your problem solved yet?
i too have the same problem with my Pioneer plasma TV, i have 3 LC ...

我個問題解決左啦。因為换左部電視,三叔es8000 65,用一樣线,完全無問題了。
之前用qed hdmi线,而加一樣,都唔知点解?

LCPD 發表於 2013-2-25 18:09

kuris 發表於 2013-2-25 16:50 static/image/common/back.gif
我個問題解決左啦。因為换左部電視,三叔es8000 65,用一樣线,完全無問題了。
之前用qed hdmi线,而加一 ...

因為要升級囉! {:6_174:}
恭喜! 恭喜!{:6_195:}
頁: [1]
查看完整版本: Ps3 hdmi 上三叔電視搵唔到signal

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。