vchai 發表於 2012-9-16 16:19

搬屋想換嘢

少弟好耐無上嚟,先同各位 say hi 先。{:6_189:}

有幾個問題想問,現附上客廳 floor plan 給各位參考,客廳全闊17呎,視聽距離13呎,sofa 位亦係13呎闊。
現有器材 Denon AVR-3808A,Klipsch RF-63,Velodyne SPL800 ultra...

1. 值唔值得加喇叭玩 Dobly Pro Logic IIz 呢?
2. 喇叭咁嘅擺位有問題嗎?
3. 客廳咁嘅 size,woofer 係咪要換 12"?
4. 加唔加 power amp 好?有咩推介?
5. 值唔值得等 4K 先換電視或者 projector?如果想入定線俾 projector,係咪一條 HDMI 1.4 就夠?
6. Screen 同 projector 有咩推介?
7. Projector 想睇埋電視嘅話,係咪用機頂盒就得?係咪喺 amp out signal 唔使加多條 HDMI?

小弟好 out,麻煩大家幫忙解決。

Jackiewakusome 發表於 2012-9-16 16:24

Klipsch is not good for ya!

8" subwoofer is not enough, 12" is OK as your area is big.

SL and SR 's positions are not correct I think.

vchai 發表於 2012-9-16 16:32

回復 2# Jackiewakusome

咁有咩建議呢?

Jackiewakusome 發表於 2012-9-16 16:35

you can have 1 set of Dynaudio Contour series home theatre system. Both good for Theatre and 2 Ch., Made In Denmark.

For 12", u can choose JL 12" subwoofer, Made In USA!

SL and SR should be placed at the sofa sides.

BTW, Klipsch speakers' sound's density is not high enough, cant satisfy ya.

古晶 發表於 2012-9-16 16:40

回復 1# vchai

真係要睇下師兄(不直)幾多想換咩最實際

KENXYZ 發表於 2012-9-16 16:46

C兄!點解左右sur放得太前.又有後中置
sofa可否推前多呎.左右sur同sofa一直線
中後置拉近偏向中間.效果都好很多

mantam121 發表於 2012-9-16 16:48

SL同SR放得大前,應該要同皇帝位兩邊平行.

vchai 發表於 2012-9-16 17:11

回復 4# Jackiewakusome

Dynaudio Contour series 未聽過聲,不過暫時未有打算換喇叭住。JL 12" 係咩?幾錢?

回復 5# 古晶

唔係太多,要睇餸食飯,主要想喺裝修階段入晒線先。

回復 7# mantam121

如果搬後 SL 同 SR,變咗無得掛牆,要吊天花,不過樓底又唔係大高...

mantam121 發表於 2012-9-16 17:21

回復 8# vchai

後置係咩喇叭?用腳架放地可以嗎?

lo_lo 發表於 2012-9-16 18:20

有錯的話請師兄們指正:
1. 值唔值得加喇叭玩 Dobly Pro Logic IIz 呢?
答:喇叭多不等於好聲,因為越多喇叭越難較聲。
2. 喇叭咁嘅擺位有問題嗎?
答:我覺得以你目前的傢俱擺位玩5.1會比較適合。如果玩7.1的話最好把梳化向前移動再把SL與SR喇叭置於梳化旁邊才會得到好效果。
3. 客廳咁嘅 size,woofer 係咪要換 12"?
答:yes。
4. 加唔加 power amp 好?有咩推介?
答:如果d喇叭唔係重形武器,一般高階AV Amp足夠應付。
5. 值唔值得等 4K 先換電視或者 projector?如果想入定線俾 projector,係咪一條 HDMI 1.4 就夠?
答:我覺得冇話值唔值,只是視符個人財力而定。
6. Screen 同 projector 有咩推介?
答:我冇玩projector.所以冇推介
7. Projector 想睇埋電視嘅話,係咪用機頂盒就得?係咪喺 amp out signal 唔使加多條 HDMI?
答:只需一條由機頂盒去Amp。
頁: [1] 2
查看完整版本: 搬屋想換嘢

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。