imac531 發表於 2012-9-15 10:05

回復 10# myblue

Macbook沒有的

myblue 發表於 2012-9-15 12:17

回復myblue

Macbook沒有的
imac531 發表於 2012-9-15 10:05 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

唔係, 我以前寫過, MBP/MBA/Mac Mini等可用Moshi mini-display port 轉HDMI再駁AV Amp係出到嘅, 當時係用另一隻free software "Macgo Bluray Player" 出到DTS DD 5.1.

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=79860&extra=&page=3

Anyway, 講返呢隻嘢, 試到我火都黎,.... 遲d再講.

imac531 發表於 2012-9-15 13:09

回復 12# myblue

{:6_147:}所以LEE樣野係返PC攪算,MAC睇到就算

myblue 發表於 2012-9-15 15:35

正! 免費軟件播BD (2D, 3D, iso, BDMV...), MAC OSX 又有福了。

回復 12# myblue

{:6_147:}所以LEE樣野係返PC攪算,MAC睇到就算

用返Moshi個adaptor,但就點試都試唔到高清音效,但一用返Macgo bluray player,部MBP 一出avm就點到燈。唔知點解,已經係DVDfab media player入面set 佐audio out device為HDMI, audio output 為HDMI, 而個setting可read到DTS HD ma, 但出到Amp就仍然pcm兩channels.

惊喜係可外掛字幕, 個字幕file擺邊叫乜名都無問題,掂。

- 發送自我的 iPad 大板凳應用

myblue 發表於 2012-9-15 16:57

有d失望, 個Brand唔差, 但個產品就真係唔成熟, 雖然誠意可加, 個效果就真係同Macgo 嘅Bluray Player無得比.少少比較兩者(都可在Mac OSX上行):

DVDFab Media Player:
==============
好嘢:讀iso之類永久免費 (無Macgo過d咁小氣, 擺幾隻字係中間頂心頂肺), 仲可讀埋BDMV folder, 可播3D, 外掛字幕非常易夾, 唔使點set font之類. 兼可有full BD menu.
差處:非常多iso同BDMV folder播唔到, 出唔倒高清音效去AVM(或者我未試到瓜?), 只有PCM 2xCh.

Macgo Bluray Player
===============
好嘢:非常stable同reliable, 基本上無邊隻iso播唔倒, 出到DTS DD 5.1, 而且夾MAC OSX夾得好好, 會係個software 上面出多個HDMI (encoded DD source) device比你揀.
差處:唔可以播BDMV folder 同3D, 無Full BD menu, 外掛字幕雖然新版可支援, 但㚒code同font頗煩, 無Dvdfab media player咁自動化,最小家係免費版要擺幾隻字係中間.

其他如畫質大家差唔多, 出AVM都可1080p, 直出TV係1080i. 大家都要駁上Internet先玩得, 但又可解晒BD region codes.

暫時黎講, 我覺得Macgo Bluray player依然睇高一線, 尤其係個pricing scheme (雖然我剩玩免費版), 長遠計, DVDfab個隻會前景好d. 所以我兩隻裝晒.

myblue 發表於 2012-9-15 18:49

呢隻DVDFab Media Player仲有一樣己大鍋, 唔試唔知, 用local attached USB drive 同用remote NAS 播有好大唔同:

- 用NAS播:好多片(iso或BDMV)播唔到, 播到個d可用full BD menu, 但就用唔到simplified menu.

- 用local USB drive 播: 之前播唔到個d如果用full BD menu就仍然播唔到, 但用simplified BD menu (呢個BD lite 好過好多player同Macgo嘅個d) 就可以播返.

最大鍋係如果因播唔到而弾出Mac OSX (出error), 咁就㩒re-open tag之後佢會contact online server, 然後會話你已經試完 (仲有0 day試), 你就唔可以播任何片了 (有違佢個free statement).不過如果你close 個software 再開就又有返30日試.. 又回復正常.

真係人都癲.{:6_199:}

imac531 發表於 2012-9-16 21:44

呢隻DVDFab Media Player仲有一樣己大鍋, 唔試唔知, 用local attached USB drive 同用remote NAS 播有好大 ...
myblue 發表於 2012-9-15 18:49 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

{:6_194:} 預左啦~唯有等佢更新會改善

AIvan 發表於 2012-9-16 22:52

謝謝分享~
我正在找個相對輕盈的software播BD ISO...

dlcw 發表於 2012-9-16 23:35

可以download來試一試

myblue 發表於 2012-9-17 08:00

市面上係MAC OSx播bluray嘅softwares真係唔多,呢兩隻相比,Macgo個隻會大聲d, DVDFab 呢隻相對細聲d.
頁: 1 [2]
查看完整版本: 正! 免費軟件播BD (2D, 3D, iso, BDMV...), MAC OSX 又有福了。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。