bigdish 發表於 2012-9-11 16:19

想換四粒野

各位師兄,我想換相中啡色個粒電容,希望提升部12AX7+EL84合併機既表現,大家有咩提議呢?   

ADA 發表於 2012-9-11 17:06

可否影清楚D呢 part, 最好見到成個膽座?
這圖看不清楚走線.

h0200231 發表於 2012-9-11 20:37

回復 2# ADA
474=0.47u,好多牌子既film cap都可以換,睇下你鍾意乜野音色

billymud 發表於 2012-9-11 21:21

回復 1# bigdish
師兄, 所見似係日本cap, 亦可能大6的.
有冇考慮 歐洲 cap RIFA ?

bigdish 發表於 2012-9-11 21:41

係Metalised Polypropylene Capacitor, 好似係Panasonic既. 其實中高音我暫時都滿意(如果仲可以改善當然開心啦). 我想要多量d fast既bass. 請問師兄有冇意見提供呢?   

Mundorf MCap? REL AudioCap? Jensen? V-Cap 同 Duelund太大太貴...

ADA 發表於 2012-9-11 21:48

其實除了換那4粒電容, 整流部份換上BC, CRC轉CLC, 分別更明顯.

=====================
師兄方便加相嗎?

bigdish 發表於 2012-9-11 21:59

當然可以啦!

呢兩張ok嗎?

ADA 發表於 2012-9-11 22:26

講真係我就唔換了, 因為這機 resell value 極高, 如果摩過就唔值錢了.
而且原本選用的零件其實係Taku老闆精心挑選的, 很有個性.
http://jeffsplace.me/wordpress/wp-content/uploads/2010/03/Mr.-Hyodo.jpg

bigdish 發表於 2012-9-11 23:08

thx ADA 師兄, 咁我都係諗諗由音源着手.

ADA 發表於 2012-9-12 05:49

thx ADA 師兄, 咁我都係諗諗由音源着手.
bigdish 發表於 2012-9-11 23:08 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif可考慮換膽.
頁: [1] 2
查看完整版本: 想換四粒野

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。