zonezone2 發表於 2012-9-7 13:55

Yamaha A1010 同埋 A2010 有乜分別呢?

唔知價錢差多少呢 ? 現在又買緊幾多呢 ? 有冇C HING 用緊呀. {:1_332:}

唔知 2010 貴 1010 多少呢?

tinghai 發表於 2012-9-7 18:40

2010 係有兩set DSP processor可以同時由bitstream 輸入的訊號做DTS MA/Dobly TrueHD 解碼然後再做CinemaDSP音效。1010就只能先由player做解碼然後用PCM輸入做CinemaDSP.

仲有2010 係可以做到9.2而1010只可做7.1. 即FL+FC+FR+RL+RR+RBL+RBR+FPL+FPL+FSW+RSW!

FPL- front presence left
FSW - front subwoofer

價錢上格價網睇大概差1700左右

ffkk 發表於 2012-9-8 00:24

我記得有試過新嘅a820已經可以同時解高清音效同Cinema dsp {:1_253:}

zonezone2 發表於 2012-9-8 01:12

我記得有試過新嘅a820已經可以同時解高清音效同Cinema dsp
ffkk 發表於 2012-9-8 00:24 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

A820 做到的話. 咁可以平好多喎{:1_351:}

tickyluk 發表於 2012-9-8 11:08

673, 773 已可dsp + hd 出,不過只有a820 對上先可換pc

zonezone2 發表於 2012-9-9 00:00

673, 773 已可dsp + hd 出,不過只有a820 對上先可換pc
tickyluk 發表於 2012-9-8 11:08 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

773 , A820 , 真係可以做到 HD + DSP ? 咁就好啦.{:1_351:}
本身都想換 773 或 A820 , 但好多C HING 唔知乜野唔得. 其實都唔明. 因未用過 YAMAHA AMP 所以想買得平D 又可以用到好多功能.
所以先改問 A1010 同埋 A2010 但呢2款要成10K . 又好似貴左D . 都冇法因為一定用到 HD + DSP 或其他聲效加 DSP.
現在 773 同 A820 都得. 咁可以慳返D 銀彈買下 BLU-RAY{:1_351:}

tickyluk 發表於 2012-9-9 01:43

回復 6# zonezone2

Ching, a820啦,可換pc力水差好多下!6280 only!

zonezone2 發表於 2012-9-9 02:23

回復zonezone2

Ching, a820啦,可換pc力水差好多下!6280 only!
tickyluk 發表於 2012-9-9 01:43 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

都係一個唔錯價錢. 通利XX ??

tickyluk 發表於 2012-9-9 11:22

回復 8# zonezone2

我系友誠見到架,Ching!{:1_262:}
頁: [1]
查看完整版本: Yamaha A1010 同埋 A2010 有乜分別呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。