rlwk2009 發表於 2012-9-3 20:26

我都用緊 SFH {:6_177:}
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=25555&highlight=%2Brlwk2009

frankpoon 發表於 2012-9-3 22:02

再續報告...; 首先我的目的是想加厚D聲, 因為目前D人聲有點亮, 聽唔得耐就覺得累.

於是在高X問問下就入手STAR銅蕉, 在此之前是唔識得有呢個牌子; 試試先, 另外在搞野之前可以見到我的DOUBLE RUN是很求其的又夾又扭又插, 咩都齊晒.

搞野之後, DOUBLE RUN的兩條線是扭在一起才隊入蕉插, 接觸方面一定好過之前.

正式報告: 先試幾首張學友, 慘啦, D聲好暗好焗, 唔開揚, 縮埋一舊, 未煲好? 再聽多一陣...

frankpoon 發表於 2012-9-3 22:54

再續報告,

忽然諗起落薬太多, 可能過左龍, 因為剛剛兩星期前才換左粒牆蘇FUSE, 係古河鍍金FUSE, D聲已經沉左一沉. 帶大家轉一轉畫面由喇叭線去到本人的系統上.

目前是: 英式頭牆蘇(古河金fuse)>>>sine 30A>>>JPS IN WALL紅蛇>>>PIONEER LX73>>>SFH double run>>>clone PRO AC 1SC
(結論:暗沉, 唔開揚, 音場窄)

於是立即變陣: 英式頭牆蘇(IP PALLADIUM鍍鈀金13A fuse)>>>sine 30A>>>ACROLINK 4030 II>>>PIONEER LX73>>>SFH double run>>>clone PRO AC 1SC

(1個星期前已試過鍍鈀金fuse, 呢個fuse對影像畫面真係好大影響,光左顏色鮮艷左; 但係聽歌D聲太標太亮; 而家覺得鍍鈀金FUSE加JPS IN WALL呢個組合太強, 衝力太"恒", 加上P記AMP講求大力又高分析力, 加加埋埋就過晒龍. 為了保存光左顏色鮮艷左既影像畫面, 於是將紅蛇換走, ACROLINK 7N純銅取而代之.)

leo25 發表於 2012-9-3 23:39

又整得幾靚仔{:6_193:}

frankpoon 發表於 2012-9-4 00:10

我都用緊 SFH
rlwk2009 發表於 2012-9-3 20:26 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

rlwk2009 兄, 我睇左你個POST, 其實點樣先叫DOUBLE RUN? 你成條線所有芯扭埋一齊先至係做一個正/負, 甘每只喇叭要兩條, 左右前置加埋要4條! 如果我BI-AMP+ bi-wire甘埋要8條線!!! 買線都買窮... (仲未計蕉蕉...)

frankpoon 發表於 2012-9-4 00:23

再續報告,

而家開心享受中, 都唔使煲好耐, D聲已經出左好多, 中音多左好多音, 音場未算好闊, 但定位好準,去晒中間, 感覺上好似全部聲音由中置發出. 今次終於做到小小暖聲, 有小小肉地. 低音比之前結實. STAR蕉$2XX/4粒, 算做底玩啦.

inagawa 發表於 2012-9-4 01:03

回復 16# frankpoon

其實想問star係味真係inakustik既oem廠.....

Google / yahoo germany都search唔到呢個牌子既background........

frankpoon 發表於 2012-9-4 07:16

回復 17# inagawa

真係冇研究過, 其實買之前只係諗住CMC同OSONIC, 最後聽左光頭佬...

rlwk2009 發表於 2012-9-4 07:54

rlwk2009 兄, 我睇左你個POST, 其實點樣先叫DOUBLE RUN? 你成條線所有芯扭埋一齊先至係做一個正/負, ...
frankpoon 發表於 2012-9-4 00:10 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

SFH 喱線線 DOUBLE RUN 係要好似我咁整,BI-AMP 係要8條吖{:6_182:}

frankpoon 發表於 2012-9-4 08:52

下!8條?破產啦{:6_186:},
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: SFH 之大執 & 整理

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。