lawzelda 發表於 2012-8-30 23:43

Ok,好多人都有機會放櫃頂,,唔就得甘多,
亦唔太犬影響

xanthony 發表於 2012-8-30 23:44

回復xanthony

Thanks for the positive answer~

其實我都有櫃, 不過係張圖已 take 走左, 其實我柜頂 ...
阿風 發表於 2012-8-30 22:03 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果門左右係柜,可以將喇叭放柜頂邊,攞盡闊度,單元對天花斜斜地向前方放,反射声音去你坐位,會有意想不到效果{:6_188:} 唔arm聽先上牆又得{:6_193:} 我7.1 SB 都係咁放{:6_238:}

lawzelda 發表於 2012-8-30 23:45

可以丨一

lawzelda 發表於 2012-8-30 23:47

連前置都可以放盡兩邊,唔駛就

阿風 發表於 2012-8-31 00:24

回復 31# lawzelda

Ok,好多人都有機會放櫃頂,,唔就得甘多,亦唔太犬影響
連前置都可以放盡兩邊,唔駛就

一於就咁啦...似乎 e 個係 best compromise solution {:1_253:}

位置 ok 就再諗諗RL / RR speaker ^_^

阿風 發表於 2012-8-31 00:28

回復 32# xanthony

如果門左右係柜,可以將喇叭放柜頂邊,攞盡闊度,單元對天花斜斜地向前方放,反射声音去你坐位,會有意想不到效果 唔arm聽先上牆又得 我7.1 SB 都係咁放

只有 RL 可以放櫃頂, RR 唔夠位, 不過好似圖中紅圈果兩個位已經係最好的可行方案 {:1_351:}
你的提議我會記住~

感覺到自己向 斗室 5.1 行前左步!! {:8_403:}

lawzelda 發表於 2012-8-31 00:47

諗好喇叭同amp,再上黎吹吹水

xanthony 發表於 2012-8-31 00:54

回復 36# 阿風

{:6_193:}

古晶 發表於 2012-8-31 02:10

回復 36# 阿風

師兄你試下空澤有一套5隻既為星喇叭幾好聲好似係9差幾野,再加818,應該會ok
十仔就唔係好識

xanthony 發表於 2012-8-31 10:34

回復 36# 阿風

仲有阿ching 我建意你amp以高分析力為基礎,因為厚声易請難送,要加用銅線都加到要減就要用銀(好銀貴),當然這是本人取向以供參考{:6_229:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: 請教...狹小斗室 5.1.... PART III - 關於最平入門 AVAMP 之選購

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。