chacha1222 發表於 2012-9-1 11:57

回復 40# plnl88

我知,水晶兄65“真係震撼好多

plnl88 發表於 2012-9-1 16:54

回復plnl88

我知,水晶兄65“真係震撼好多
chacha1222 發表於 2012-9-1 11:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
我都想。
出年個部旗艦應該好正。

jack639414 發表於 2012-9-2 06:39

各位師兄,今日小兄弟己經由三星,SONY,同PAN仔選擇好啦!!,結果,始終買左VT50H 65",星期二開盒,因為諗真一層,三星既功能真係多餘左小小,所以比多小小買部PAN仔,但我仲想問,有咩方法再可以令部VT50,畫質更靚,據了解,用左鍍銀既電源線會更美?是嗎,同埋係唔係加埋濾波器呢?又用邊隻線同邊隻濾波,發揮到又平又好既效果呢?

chanleechan 發表於 2012-9-2 21:59

尋日 sea food 痕走左去比較 65vt30 & HX929 65",用左15分鐘左右

** 只試左 magic tv 出的畫面 "怒火街頭2",並無試 bluray

畫面嚟計,個人意見
HX920 好乾淨,清晰度,立體感亦較好,整體好舒服
VT30 相對嚟計真係差少少,最估唔到係畫面嘅深度都唔及sony,黑位sony 亦唔算差

總括:並唔係原本預算中嘅結果••••• 失望中
當然不同價位嚟計,有D唔公道! HX920 $5xxxx 65VT30 $3xxxxx

利益申報-我係500A 用家

plnl88 發表於 2012-9-2 22:10

各位師兄,今日小兄弟己經由三星,SONY,同PAN仔選擇好啦!!,結果,始終買左VT50H 65",星期二開盒,因為諗真一層, ...
jack639414 發表於 2012-9-2 06:39 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
我都係 500a 用家。
線用英式,JPS 首選,WW ELECTRA 次選,鍍銠頭尾,再加支 IP2 白金 Fuse。
呢個線的組合係畫質上暫時未逢敵手。
濾波你應該買唔到 PF30 了。
平就淘兩隻 隆宇 LY-206-1 行濾斗濾 。( EMI/RF Filter 行 CAP 真係無乜好選擇)。
如比得起想買 SINE 60a 的話就不如直上 Isotek Aquarius。

jack639414 發表於 2012-9-3 04:44

回復 45# plnl88

oh,WHERE to buy??

Frisby75 發表於 2012-9-3 11:02

各位師兄,今日小兄弟己經由三星,SONY,同PAN仔選擇好啦!!,結果,始終買左VT50H 65",星期二開盒,因為諗真一層, ...
jack639414 發表於 2012-9-2 06:39 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

你上唔上牆?如果上牆 IEC 頭必需是曲頭。你的插頭是美式定英式?

線小弟用 Supra + 古河白金頭

Filter 是Supa + 鴨街鋪頭自製 2/3 層

个人感覺濾波效果比線材更明顯, 用濾波畫面會 sharp d 及 contrast 大d。可多加幾層濾波以決定自己喜歡那一程度。

65VT50 个人感覺是必須 run -in。頭兩三个星朋顏色愈用愈穩定及靚 d。

所以加濾波可以慢慢來, 慢慢試。

{:6_182:}

Frisby75 發表於 2012-9-3 11:22

回復 45# plnl88

小弟都想研究下 IsoTek, 边度有?

{:6_183:}

plnl88 發表於 2012-9-3 12:23

回復plnl88

小弟都想研究下 IsoTek, 边度有?
Frisby75 發表於 2012-9-3 11:22 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
永盛有,聽講紅磡廣場都有。

plnl88 發表於 2012-9-3 12:29

你上唔上牆?如果上牆 IEC 頭必需是曲頭。你的插頭是美式定英式?

線小弟用 Supra + 古河白金 ...
Frisby75 發表於 2012-9-3 11:02 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
agree with C Hing that一定要 run in。
頭個 200 粒鐘一定要將 contrast 同 brightness 校係 50 (0-100)以下。
否則,亜視或無綫個台徽有機會會永現出現係你個電視上。
打機每次少於一個鐘。
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 有乜藉口由 500A 換 65VT50H

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。