makkinhk 發表於 2012-8-28 17:33

Mygica R9(Sigma 8671)/Himedia hd910a(Realtek 1186)

我唔係好識高清chip,想問下大家依兩部,特別係chips比較如何?

我淨係search到一編文章係 8643 vs 1185,1185雖然唔差,但明顯8643畫質更好...
不過唔知8671 vs 1186會差幾遠,而呢個差距又值唔值300RMB(R9 899RMB, hd910a 599EMB)~
希望各位ching俾d意見~

myblue 發表於 2012-8-28 17:56

Mygica R9(Sigma 8671)/Himedia hd910a(Realtek 1186)

可參考呢個網:
http://www.iboum.com/artkill/chipsets.php

- 發送自我的 iPad 大板凳應用

allenyu 發表於 2012-8-28 20:44

我唔係好識高清chip,想問下大家依兩部,特別係chips比較如何?

我淨係search到一編文章係 8643 vs 1185,1 ...
makkinhk 發表於 2012-8-28 17:33 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

910A係伏機,900A/B會好D,
8671仲衰,因為定位為網絡電視,而用上IPTV SDK,所以好多file都play唔到.

暫時比較穩定可信為RTK 1185/86,Sigma 8643/47.

如果你要玩3D就1186嘅900,唔玩3D可選Dune/PCH嘅Sigma機.

billymud 發表於 2012-8-28 21:12

回復 3# allenyu
CHing, any "good" CFW for 1185 HD600A ?please share by pm.thanks.

makkinhk 發表於 2012-8-28 21:17

回復 3# allenyu

PCH同Dune比較貴所以唔考慮,開博爾 A1同憶捷 H8又如何? 都係8643,而且比較平...

同埋想問一問點樣睇部機可唔可以經wifi live streaming? 有d機我唔太搵到...

allenyu 發表於 2012-8-28 22:39

回復allenyu
CHing, any "good" CFW for 1185 HD600A ?please share by pm.thanks.
billymud 發表於 2012-8-28 21:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

以前我見過有外國版,唔知你想睇d咩喎{:1_343:}

allenyu 發表於 2012-8-28 22:48

回復allenyu

PCH同Dune比較貴所以唔考慮,開博爾 A1同憶捷 H8又如何? 都係8643,而且比較平...

同埋 ...
makkinhk 發表於 2012-8-28 21:17 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

點解我唔提議你玩國產8643,係有原因:
1.國內只有N3叫做玩得過(不過已停產,同無更新firmware)
2.其他牌子,好多都要透過第四區同第九區firmware去延長更新週期,而此2區正是PCH同Dune之firmware.
3.用上第四區同第九區firmware共未能100%可用,而且要收費.

計計數,可能用PCH同Dune仲抵.

billymud 發表於 2012-8-28 22:53

回復 6# allenyu

師兄, 靚介面, 韓/美 drama movie為主 而已; 整比老細睇, 唔好lag到黎煩我 為主!
之前都刷過D 台灣CFW, 話唔合心水喎
呵呵

makkinhk 發表於 2012-8-28 22:55

回復 7# allenyu

即係主要concern都係firmware update?
買左返黎要經常update firmware?
岩岩上pch official website,a300原來只係219USD,同大陸機差唔算太遠...
但香港可以係邊到買pch/dune會比較平?

因為我第一次買高清播放器,所以好多野唔太清楚,而又唔想咁貴...

allenyu 發表於 2012-8-28 23:29

回復allenyu

師兄, 靚介面, 韓/美 drama movie為主 而已; 整比老細睇, 唔好lag到黎煩我 為主!
之前都 ...
billymud 發表於 2012-8-28 22:53 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

台灣嗰個都叫做幾好架啦{:1_260:}
再唔係就要收費嗰個{:1_333:}
不過無人包保唔lag,除非係youtube,veetle嗰D片會比較好D.
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: Mygica R9(Sigma 8671)/Himedia hd910a(Realtek 1186)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。