kuris 發表於 2012-8-25 16:11

marantz sr7005 bi-amp設置後問題

已使用7005一段時間,發現用左bi-amp後有D問題,請高人指教:
1. 同speaker c 聽2ch好正,但一轉番normal就好似收音機甘,完全唔惦!好似無灑高音甘,究竟點解?
2. normal 情况下前置會比较遜色,如睇演唱會玩7.1D聲會好怪,前置D聲好似隔住D野甘!(一般行audessey dsx) 睇戲就無甘明顯。點set會好D?
3. bi amp睇7.1電影,係咪front height都會無聲出?

真心請教。

kuris 發表於 2012-8-26 13:10

anyine can help?

shuhungboy 發表於 2012-8-26 16:42

1,2.speaker C同Normal前置接法係唔同喎!! speaker c轉noraml你要用返一對前置線加jumper.
3. 你要玩front height就唔可以用speaker c. 反之, 用speaker c就只可以用5.1
詳情請睇menu第53頁

kuris 發表於 2012-8-26 19:22

thank you c hing.
甘如果要玩7.1又要bi amp,前置條喇叭線咪要抆黎坟去?
如果keep住前置條bi amp線,只轉去normal,行audessey dsx出7.1,係咪會效果差過轉番jumper?

shuhungboy 發表於 2012-8-27 02:50

回復 4# kuris

我估要呀!

咁樣咪冇咗高音囉!

chanherry 發表於 2012-8-27 10:06

marantz sr7005 bi-amp設置後問題

係無可能如你所願的!用buildin既amp assign簡單黎講只能提供七份amp,基本上係任你指定聲道,但您要佢biamp front ch.已經用了四份amp,所以係無可能同時做到SB。preout都唔會有signal因為program已cutoff!
但實際上係可以做到的,不過須要另加後級。我現役7007+MM8003用preout俾落後級,再biamp到speaker,但必須好小心絕不能攪錯channal和不能short circuit,否則即燒前面既poweramp!亦絕不能夠忘記拎走jumper,因為您用amp assign拉biamp,就算無拔jumper都只會跳protect因為a,b力量相同!但用我既拉法如果出錯就九成即刻有死傷!除非您用兩部7005黎做~~
thank you c hing.
甘如果要玩7.1又要bi amp,前置條喇叭線咪要抆黎坟去?
如果keep住前置條bi amp線,只轉去normal,行audessey dsx出7.1,係咪會效果差過轉番jumper?

- 發送自我的 iPad 大板凳應用

kuris 發表於 2012-8-27 12:50

謝謝師兄。
姐係玩bi amp就要放棄7.1,甘我對front height咪浪费左?

chanherry 發表於 2012-8-27 23:56

謝謝師兄。
姐係玩bi amp就要放棄7.1,甘我對front height咪浪费左?
kuris 發表於 2012-8-27 12:50 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

下?A-DSX咪有FH/FW mode囉?同您要玩雙擴大係兩回事黎喎…咁您轉左FHmode都係無左後環繞啦!!
我諗您同我一樣試過biamp後係咪正到文字根本形容唔到呢!增益何止係1+1=2!直頭係幾何級數提升!
咁就考慮下平平地搵個後級拉preout biamp啦,其實有多聲道輸入既avamp都已經得…只係接線時真係要勁小心,必須cut左電先做接線…
同埋要double check後先通電試聽…否則就要交學費[維修費]鳥…我就俾左部sc07total lost...衰心急唔記得除針扒…

kuris 發表於 2012-8-28 03:03

下?A-DSX咪有FH/FW mode囉?同您要玩雙擴大係兩回事黎喎…咁您轉左FHmode都係無左後環繞啦!!
我諗您 ...
chanherry 發表於 2012-8-27 23:56 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

且我係用緊fh,唔係surround back。
而家聽音樂就行speaker c bi amp,睇碟就轉番normal 行audessey dsx(因為speaker c無audessey dsx同FH唔會出聲)。
我而家用緊inakuatik 1108 兩上四下入b&w前置,可唔可以轉normal時淨係抆走喇叭上面組正負,轉番jumper;amp果邊個amp assign唔郁?
其实我都想玩雙擴大,但係櫃已經無位,除非放棄cd player,全部俾灑oppo 93處理。

anyway多谢師兄指教。

chanherry 發表於 2012-8-28 05:00

回復 9# kuris

想知點解您會希望郁線都唔想轉設定先…您講既動作係好麻煩兼有危險性的…雖然係本機雙擴大但電流既野話唔埋…我真係試過因為想微調前置位置…
郁左少少咋但上下既線身太粗下面條線屈到有支蕉插彈出黎嗨到上面個咀…即刻閃紅!好彩先鋒算係硬淨關機回氣十秒再開就無事…可惜俾隻mission e5C
既隱藏式針扒整古到…
    其實如您意思咁…應該無咩問題發生!如您想既係聽歌時先用2聲道雙擴大…其他場合轉回7.2a-dsx frontH,根本唔需要拔走biwire…只要唔好俾部amp
輸出後環繞7.2就唔會有意外了
頁: [1] 2
查看完整版本: marantz sr7005 bi-amp設置後問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。