ilavbnm 發表於 2012-8-24 15:58

玩到無野玩...DIY HDMI線...^_^

其實一直都好想試o下…睇o下自己有無咁o既能力去DIY HDMI線...{:1_258:}
但係一直搵唔到HDMI散線…直至早幾日o係華X搵到有散線賣…當然去馬啦...{:1_340:}
仲要只係剩返6-7尺…但係我堅持只買3尺…{:1_262:}
因為係1.3….如果係1.4我可能要埋…{:1_253:}

首先要講o既一定係個HDMI頭(圖1 & 圖2)
從圖片可以睇到個頭設計真係…{:6_199:}
完全無位鎖實個頭…個頭竟然可以凹入去…{:6_200:}
買完出左門口拆左先知(個膠袋仔係啤死拆唔到o黎睇)...{:6_125:}
我返轉頭問華X個哥仔…佢竟然叫我用膠水"痴"實佢…{:6_132:}{:6_133:}
算…反正我只係玩o下…無諗住真係用條線…照殺...{:6_136:}
圖1

圖2

到條線出場…19芯線真係幾壯觀(其實係頭痕...圖3 & 圖4)
圖3

圖4

焊接之前…先o係個頭落少少焊(錫)...(圖5)
圖5

跟住焊接程序比我預期容易…只要小心d就OK…無想像咁難(圖6 & 圖6A)
反而開線先惡攪…最後我用最簡單亦係最唔好o既方法(火機)...{:1_260:}
圖6

圖6A

由於個頭o既設計問題…令到我做多唔少野(圖7)
首先搵一少段粗少少o既線皮…再o係兩邊開個缺口(以免頂死d線芯)
然後套上去…用途係頂住個HDMI頭以免佢凹入去
再加熱縮膠套…用以固定段線皮…咁就已經可以話攪掂(真係無想像咁難)...{:1_343:}
最後我都無"痴"實個頭…試過OK就算…{:1_253:}
圖7

完成品
圖8

最後…唔好叫我出包膠…{:6_158:}
$18個頭…$5尺線
$18 X 2=$36…$5 X 3=$15…總共$51…咁o既價錢…條線會有咩表現…{:6_123:}
如果將來我搵到更好o既HDMI散線+更好o既HDMI頭
或者我會再DIY多次…到時再出包膠啦…{:6_142:}

jason1969 發表於 2012-8-24 16:32

DIY HDMI 線 {:6_193:}

minimoai 發表於 2012-8-24 17:02

叮噹兄堅呀!!!

ilavbnm 發表於 2012-8-24 17:09

我只係話過我有興趣試o下DIY HDMI線...{:8_386:}
D"好朋友"已經吹晒雞話等睇我出醜...唔做D野點得...{:8_402:}

ap330 發表於 2012-8-24 17:10

wow, you are so "Ging"!

Frisby75 發表於 2012-8-24 17:20

very very ging.

{:6_193:}

ricoy288 發表於 2012-8-24 17:37

甘早, 我都話等分返架啦.

偶像叮噹{:8_362:}

唔報告, 都話我知條線睇唔睇到野先...{:8_395:}

ilavbnm 發表於 2012-8-24 17:39

甘早, 我都話等分返架啦.

偶像叮噹

唔報告, 都話我知條線睇唔睇到野先... ...
ricoy288 發表於 2012-8-24 17:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
睇到...睇緊"舞出真我"...正常運作中...{:6_122:}

ricoy288 發表於 2012-8-24 18:33

睇到...睇緊"舞出真我"...正常運作中...
ilavbnm 發表於 2012-8-24 17:39 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

勁...{:6_193:}

galleryng 發表於 2012-8-24 18:37

玩到無野玩...DIY HDMI線...^_^

DIY HDMI線真係有啲風險,有乜差遲隨時燒機

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 玩到無野玩...DIY HDMI線...^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。