phskwok 發表於 2012-8-22 00:06

請教Cambridge audio 740A and Denon 4311

小弟既喜歡聽 hi-fi 又愛看电影, 比例是50:50. 我的設置如下:

CD 机 : Audiolab 8200CD
Integrated Amp : Cambridge Audio 740A
AV Amp : Denon 4311
前置 : Elac BS-243
中置: Elac CC-241

現在我將前置及8200CD駁着740A 來播音樂, 8200CD 的音質很值得一讚.
而我又將denon 4311 的前置pre-out 駁進740A, 看电影時就一齊開denon 4311 及740A. 這樣聽 hi-fi 及看电影可取得平衡.

現有以下問題:
(1) 如將740A 絰 pre-out駁進 denon 4311, 而前置 駁着4311 來聽歌 (即將4311 做power amp)及看电影, 這駁法會否比我現駁法好?
(2) Cambridge Audio 740A 配Audiolab 8200CD 會否不適合? 我聽過Audiolab 8200A, 但亦不覺比740A好. 請問有那些合併机可匹配audiolab 8200CD?
(3) 在denon 4311裡的电阻我 set 了 4 ohm, 因我的ELAC speakers 是 4 - 8 ohm, 這設定對嗎?
(4) Denon 4311設定是Audyssey 32, 但不知道Dynamic EQ and Dynamic Volume的實際作用. 我覺得off了它們似乎更好. 請提意見.

avlam 發表於 2012-8-22 00:34

小弟既喜歡聽 hi-fi 又愛看电影, 比例是50:50. 我的設置如下:

CD 机 : Audiolab 8200CD
Integrated Amp :...
phskwok 發表於 2012-8-22 00:06 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

師兄如將740A 絰 pre-out  駁進 denon 4311,咁4311只係部740A嘅兩聲道後級喎!{:6_198:}

edlsang 發表於 2012-8-22 07:51

回復 2# avlam

Ching 玩法等於我而家玩法 !{:6_183:}
    只不過用多部後級來推其餘 Speaker!{:6_122:}

avlam 發表於 2012-8-22 09:04

回復avlam

Ching 玩法等於我而家玩法 !
    只不過用多部後級來推其餘 Speaker!{:6_1 ...
edlsang 發表於 2012-8-22 07:51 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

咁 4311 係咪又 pre 去 740A 嚟睇戲?

edlsang 發表於 2012-8-22 09:11

回復 4# avlam

yes. ! 4311 Front per out 去 CA input 1 用來作AV ; CDP 就去 CA input 2 作 2ch ,
    所以我要保留部CA. , 吾可以用膽取替原因嗎 !

jason1969 發表於 2012-8-22 09:23

回復 1# phskwok

Ching 如果係我, 我會用Denon 4311 AV Amp --> pre out intergrated Amp 740 A 打前置 Front L/R
Audiolab 8200CD-->740 A Integrated Amp 聽歌一流{:6_193:}

avlam 發表於 2012-8-22 09:25

Ching 如果係我, 我會用Denon 4311 AV Amp --> pre out intergrated Amp 740 A 打前置 Front L/R
Audiolab...
jason1969 發表於 2012-8-22 09:22 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

師兄你嗰 set 夾聲就緊係好啦,但文兄唔係呢!{:6_136:}

avlam 發表於 2012-8-22 09:28

回復avlam

yes. ! 4311 Front per out 去 CA input 1 用來作AV ; CDP 就去 CA input 2 作 2ch ,
...
edlsang 發表於 2012-8-22 09:11 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

但 740a pre 比 4311 聽歌可能或者有機會只係大聲;未必係好聲個喎!{:6_167:}

jason1969 發表於 2012-8-22 09:34

回復 7# avlam

我念緊5010, 但係兩皮幾$$${:6_206:}

avlam 發表於 2012-8-22 09:46

回復avlam

我念緊5010, 但係兩皮幾$$$
jason1969 發表於 2012-8-22 09:34 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

換 5010 就緊係好啦,不過之後可能重有手尾跟 !!!{:9_422:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 請教Cambridge audio 740A and Denon 4311

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。