Zack_A 發表於 2012-8-5 03:36

LCD 可以做到點對點直射,畫面比較好, 但做唔到薄.(可能厚幾mm)
LED 因為由鈄角射關係,可以做到比較薄,即家下電器店display. 因為角度關係,色可以唔係一樣,(即係左邊的紅唔夠中面凡紅好睇). 而且唔係點對點, 省下好多LED 燈, 所以平D.

avlam 發表於 2012-8-5 04:06

個人:
我打機多 所以好多時固定畫面

plasma 問題: 燒印 大部(對比下) 熱
led 畫面差d 但薄 又比較唔使理燒 ...
gsir 發表於 2012-8-5 02:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

即係投影畫面靚過 plasma ?{:1_257:}

hkty 發表於 2012-8-5 08:47

我覺得samsung LED側面望會出現灰白現象,正面就好靚,LG就無呢問題,可能係IPS面板關係,另外請問大家所謂PLASMA黑位靚,係指黑色部位夠黑,還是黑暗的環境下,比喻主角黑色衣服或頭髮等,可以展現更多細節?

MSZ 發表於 2012-8-5 08:58

係指黑色部位夠黑,還是黑暗的環境下,比喻主角黑色衣服或頭髮等,可以展現更多細節
hkty 發表於 2012-8-5 08:47 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

黑位夠黑, 好多旗艦級嘅local dimming LED-LCD電視都可以做到. 但係就黑到好似墨水咁, 會好唔自然. Plasma黑得嚟自然好多.

davisybw 發表於 2012-8-5 09:24

話Plasma 熱ge 巴打可能有點out , 我摸過vt20, vt50, st50, 係st50 風扇吹熱風
e + 用緊 vt30, 老婆外母日日開三四個鐘睇奧運, 叫佢地摸機背都唔覺辣手

avmilk 發表於 2012-8-5 13:52

回復 15# davisybw

吾講下d新model過熱的話点可以清舊貨呢!

9spl 發表於 2012-8-5 14:12

回復hkty

Plasma好很熱 !
若果唔開冷氣, 除晒衫褲睇戲都流汗.
billymud 發表於 2012-8-4 21:50 http://m.post76.com/discuss/images/common/back.gif

師兄,你是否真係有用過?我以前係用第一代plasma,係熱,但都未至於咁利害。摸機背係熱,但唔係辣手,未夠olevia機頂盒熱,我兩樣都用過,有得比較。

無聊小貓 發表於 2012-8-5 14:13

P記代理宣傳做得麻麻,新糸列連宣傳單張都冇,S記成份派仲好精美.網頁更加唔洗講.{:6_171:}

depeche_lam 發表於 2012-8-5 14:44

重有啲野其它師兄冇講..PLASMA有使用時間...不過每日用8粒鐘都用到十幾年..重有dd聲..要好靜先聽到..

billymud 發表於 2012-8-5 16:20

回復 17# 9spl

師兄,由仙瘋tuner 盒果代嘅、到依家蟲蝦嘅巴士麻都用過\用緊。你話唔熱,係府上空調勁抽姐,寒舍就比不上了。

P.s. 如果有幸你在二手三手循環店見到有架仙瘋plasma嘅tuner box頂摩左built-in DC cooling fan, 就係小弟早年放出街格勒。哈哈~~
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請大家理性討論PLASMA同LED問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。