googleli 發表於 2012-8-3 11:48

請問各位師兄, 影敗物/Hifi用乜野機好

平時好少在外面影相, 所以無DSLR, 近年成日影自己的Hifi器材post上網,
但發覺部X100影得麻麻地, 唔夠sharp, 尤其是macro,
感覺用iPhone 4S影都靚過用X100.
請問如果買Leica M9係咪都係會好似X100咁差唔多,蒙蒙地咁?
如果買Canon 1DX 是否比較適合?
同埋影敗物應該買什麼鏡頭呢 (假設不會在戶外影相)?
謝謝各位師兄指點!

kennethtcp 發表於 2012-8-3 14:22

..... 老實說, 你講果幾部機都係d 頂級機, 買是但一部影敗物? 本身呢幾部跟本就係敗物.....

從基本學起, 否敗, 拎乜機都係影得唔好

先了解你想點影先, 你想影到咩效果先, 你話用 iphone4 影得仲好, 只係你未了解部相機者

googleli 發表於 2012-8-3 14:27

點解我用X100影出黎會咁蒙...

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=113574&extra=page%3D1

googleli 發表於 2012-8-3 14:33

我set晒auto咁影沒注意快門和光圈... 其實咁樣環境應該怎調較?

沙煞比 發表於 2012-8-3 14:37

回復 4# googleli

你d 燈光咁暗.......快門係幾多呢?
睇師兄d 相似手震多d 喎

師兄.....如果係暗既環境.......用auto 唔開閃好多會會炒
光圈開到最大 (最細f 值), 用最wide 唔好zoom,較高iso, 快門要快番d (最好快過安全快門)

kennethtcp 發表於 2012-8-3 15:05

我set晒auto咁影沒注意快門和光圈... 其實咁樣環境應該怎調較?
googleli 發表於 2012-8-3 14:33 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

有相就有得研究了, 你幾張相都手震, 唔太關器材事(雖然貴價器材可減低手機會, 但你要影既野其實是但一部相機都卓卓有餘)
想影好相, 最基本要有幾個 parameter 要控制, 來來去去都係快門, 光圈, ISO.... 手震的話, 即係你快門過低, 要調高ISO 或光圈或兩者同時調高, 都係唔明的話, 最簡單, 落腳架

Biomega 發表於 2012-8-3 15:17

我用 X10 ,set晒auto影 ISO 自動瑣去400。只要唔手震應不會太鬆。
可能比較心急,按快門時未稍停一停再按,未把握到 Focus 機動時間。

kennethtcp 發表於 2012-8-3 16:15

X100 35mm 定焦, APSC sensor, 理論上安全快門在 1/(35x1.5), 即大約 1/50 秒, 你可以試下用快門先決, 鎖定快門值為 1/100, ISO set 自動,   再看看光圈值是多少, 如果已達最大光圈F2, 而且 ISO 很高 (eg. 己過1000) 的話, 即係室內比較暗, 要增加光源, 落閃, 開多d 室內燈都是有效的可行辨法. 事實上一般住屋室內都比較暗, 好多時都要用上最大光圈加 ISO 800 以上先達安全快門... 你先試試看

PP-HK 發表於 2012-8-3 16:22

5d3+35.4, FF, wide+大光圈。

googleli 發表於 2012-8-3 17:11

請問各位師兄, X100 送果兩個鐵圈有乜用? 加了會否效果較好? 謝謝!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 請問各位師兄, 影敗物/Hifi用乜野機好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。