David_Vincent 發表於 2012-8-2 00:45

回復David_Vincent
師兄, 莫激氣.
試下:拔電熄机 -->通電-->更新firmware-->等180 seconds-->拔電熄 ...
billymud 發表於 2012-8-1 23:04 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
Thx U {:1_335:}

David_Vincent 發表於 2012-8-2 14:51

最新情佈:
昨晚9600開機依舊係「philips」 Logo字度hing左,但只要按機面ejecting鍵及長按搖控stop鍵,部機會轉黑畫面,之後就轉番正常見menu畫面,成功播放碟。

malikysl 發表於 2012-8-3 15:56

點解我部UPGRADE 叫我放張正版碟入去?

但我放左入去, 之後又說沒有權限, 奇怪!

David_Vincent 發表於 2012-8-3 19:21

點解我部UPGRADE 叫我放張正版碟入去?

但我放左入去, 之後又說沒有權限, 奇怪! ...
malikysl 發表於 2012-8-3 15:56 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
你未改「All code」啫,參考師兄以前文章
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=82318&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Dtype%26amp%3Btypeid%3D43

Q6.如何開動DVD全區碼支援? 如何入工程MODE檢查軟年信息?

個source好似流流地. 經我試驗後, 可以咁簡潔D, 修正如下:

設DVD為全區 (即Region 0) 的步驟:
1. No disc in tray
2. Press "HOME" key on remote control
3. Press number keys "1389310"

檢查DVD區碼及其它詳細FIRMWARE資料:
1. No disc in tray
2. Press "HOME" key on remote control
3. Press number keys "8520"

"8520" 可以看到如下訊息, 當DVD(0)表示已是全區, 而BD(A)則表示Blu-ray是A區
(重要其它FIRMWARE資訊, 有時間再research下先:)

David_Vincent 發表於 2012-8-4 12:55

其實飛仔寫Firmware工程師都好渣,1.61播碟勁hing機,但部機由2010年推出至今有兩年咁耐,要到 2012-03-27發佈1.63版本Firmware至好少少。

但佢update Firmware System好有問題,部機要up幾次至成功update完成,當然up完間歇性仲有少少hing,真係服左飛仔寫Firmware班大哥。

David_Vincent 發表於 2012-8-7 16:55

9600終於康復出院啦!{:1_335:}

furanshisu 發表於 2012-8-27 00:04

我剛up了1.63,遇到跟你一樣既問題,而家每次開機都停係Philips logo.....係唔係一定要入廠?

David_Vincent 發表於 2012-8-27 03:53

我剛up了1.63,遇到跟你一樣既問題,而家每次開機都停係Philips logo.....係唔係一定要入廠? ...
furanshisu 發表於 2012-8-27 00:04 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
你試下再up一次1.63,我前後試過up左五次至正常(但每次隔好耐至up一次)

但又唔好up太多,因為另一部9600 up左十次,卒之玩死左部機,要返廠維修兩次,我估換左碟盤,感覺冇舊時咁好。

tiggerjason 發表於 2012-8-27 11:40

前個陣籮有痕(飛利浦關倉), 走去由9500換咗部9600黎用, 結果係 “新不如舊”!
1)開機超慢
2)機溫超高,熨手!
3)批盤開合有問題
4)畫面出現條紋及變色
結果要攞留廠整!{:9_418:}

furanshisu 發表於 2012-8-27 14:05

回復 18# David_Vincent

多謝回覆,但係我試咗好多次都係開唔到機, 咁係唔係up唔倒呢?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請問用緊Philips BDP-9600 的師兄update Firmware 1.63v後有冇hing機?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。