edmundsf 發表於 2012-7-25 14:00

{:6_193:}
我都因為屋企有小朋友而入咗隻,響無得用套5.1嘅情況下,呢套野已經好好,依家仲諗住訂多隻淨耳機俾我老細一齊睇。

不過唔知點解駁唔到部popcorn hour c200,so far 都出唔到畫面,依家係係駁到部blu-ray 同ps3。超頭痕....

jerrygel 發表於 2012-7-25 23:55

回復 9# mail173

I saw in bic camera is 29XXX yen
我係yodobashi 上野店(係手信街),當時標價29100yen,我試完之後俾錢,唔知點解最後張單25240yen。我淨係知有5%退稅,沒有用銀聯咭(有5%折扣)。
總知有著數,咪攞機走人囉{:9_427:}

jerrygel 發表於 2012-7-26 00:13

回復 11# edmundsf

我而家淨分係駁左陪OPPO93, 因為有兩個HDMI OUT, 所以我聲畫分開輸出。 部XBOX 和 PS3 都未駁, 係咪應該XBOX 和 PS3駁到 SONY,然後SONY HDMI out 駁去 AMP 呢? 請指教{:1_347:}
另外,想多問一句有冇搵到英文manual?

stephenwan 發表於 2012-7-26 00:24

回復 13# jerrygel

部 opp93 有bug, 2個 hdmi 唔能夠同時出到 bitstream, eg. HDMI 駁 SONY headphone, HDMI 駁 AV AMP, 當你想用 SONY headphone時, 會出唔到 dts hd, 香港代理及大陸oppo 話設計上出錯, 暫時解泱唔到.

TEST CASE
Case 1
Sony                Hdmi 1    DTS-HD MST ok
Yamaha         Hdmi 2    No DTS

Case 2
Sony                不插入Hdmi 1
Yamaha         Hdmi 2    DTS-HD MST ok

Case 3
Sony                Hdmi 2    No DTS
Yamaha         Hdmi 1    DTS-HD MST ok

Case 4
Sony                不插入Hdmi 2
Yamaha         Hdmi 1    DTS-HD MST ok

jerrygel 發表於 2012-7-26 01:36

回復 14# stephenwan

{:6_200:} {:6_200:} {:6_200:}
睇完你回覆,再看看 OPPO 93 SETUP,就明白你意思。
Ching 以下幾個問題請指教,
YAMAHA 是不是AMP BRAND NAME?
HDMI 1 & 2 是不是指 OPPO 93 out?
點解我 OPPO 93 HDMI 1 駁 AMP, HDMI 2 駁 SONY, 過SONY DTS HD MSTR 指示燈着燈?
咁我應該點駁, 係咪 OPPO 93 HDMI 1 駁 SONY, 然後SONY HDMI OUt 駁 AMP 嗎?
{:1_347:} {:1_347:} {:1_347:}

stephenwan 發表於 2012-7-26 02:04

回復 15# jerrygel

正常兩個AMP 同 SONY 都應該薯 dts-hd master, 但應該唔得衹有其中一部有, 我巳2個月前等緊 oppo 覆, 但現仍未有 solution, 因為OPPO設計上出咗死症, 並非如佢所講有2個hdmi 工作 {:6_192:}

但我又試過 OPPO 93 HDMI 駁 SONY, 然後SONY HDMI OUt 駁 AMP , 部 AMP 有畫無聲, 不如你試吓結果再 POST 出呢研究吓? 我部係 YAMAHA 3010 AMP, 或者你部 AMP 得.

以下為oppo 的 email:
   您好,我是OPPO藍光客服代表,上周有跟你電話聯繫確認HDMI輸出DTS Master Audio音軌問題。現已經跟工程師確認,需要您那邊幫忙配合,抓取log文件給我們分析。
      抓取log方法:
      碟機HDMI1/2同時連接SONY解碼器和雅馬哈3010,將U盤插到碟機USB口,按遙控器音量鍵,將音量調節到90,然後再按遙控器DIMMER(調光)鍵關閉VFD屏幕(或進設定菜單Device Setup-> Front Panel Display中設為Off),等待約10秒鐘後,U盤中會生成一個log.txt的文件,然後把此文件發給我們。
       期間給您帶來不便,非常抱歉。感謝您的支持!

edmundsf 發表於 2012-7-26 09:05

回復 13# jerrygel

我依家係先入sony 解碼器再入amp
PS3 > Sony DS7500 HDMI1
BLU-RAY > SONY DS7500 HDMI2
SONY DS7500 HDMI OUT > AV AMP

另外再加optical bypass 睇電視
TV >SONY DS7500 > AVAMP

之前試過由部amp嘅out過去sony解碼器,但每次都要mute咗部amp,做唔到一戴headphone就自動mute嘅效果

hui8 發表於 2012-7-26 11:30

請問HK邊到買平?
邊間鋪有得試聲?
D人話打機和睇碟一流,
大家對聽歌有咩評語?

jerrygel 發表於 2012-7-26 12:58

回復 17# edmundsf

thx

jerrygel 發表於 2012-7-26 13:04

回復 18# hui8

《 Headphone.com.hk 》香港金聲耳筒專門店有得試聲,
好似5XXX
睇戲幾好,聽歌和打機未試
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 新玩具,Sony MDR DS7500

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。