lut 發表於 2012-7-6 17:03

第一次DIY線性牛牛

第一次嘗試DIY牛牛, 主要係想有優質又穩定嘅供電俾Orico docking同MTV{:6_210:} 因為係處女作, 難免有啲緊張, 一有少少唔清楚就打俾技術顧問, 免得發生大爆炸{:6_192:}

環牛喺RS訂咗呢款雙15V, 5A輸出

穩壓板淘咗呢款

喺鴨記執齊啲小配件之後, 跟住淘咗一個稍大嘅機箱, 有多啲空間預位

完成了{:6_237:}

patpat樣, 雙12V輸出{:6_122:}

即刻駁電開工{:6_157:}

lut 發表於 2012-7-6 17:21

話說呢隻肥牛已經服役咗1個月, 狀態穩定, 但就係..............熱!!{:6_123:} 因為原裝兩粒穩壓IC用埋同一件heatsink, 散熱麻麻, 有見機箱兩邊係超大型heatsink, 咁.........的起心肝同佢做移植手術, 與此同時, 忽然魔性大發, 橫掂都係要攪, 就攪大佢!! {:6_144:}

喺RS再訂咗啲電容

大貪結果係...........爭啲唔夠位裝{:6_140:} 好彩最後都攪定{:6_136:}

見倉底有兩粒Multicap喺度, 放咗落輸出小電容, 其他輸入小電容換哂紅威馬

兩粒穩壓IC成功移植到兩邊大heatsink

完成鳥{:6_143:}

例行動作, 他一他佢先

又要煲番七七四十九日鳥{:6_127:}

ropresident 發表於 2012-7-6 17:36

好野喎, 連牛都diy埋   勁{:6_193:}

不過我想知道同原裝既比較, 會有幾大既分別呢?

billymud 發表於 2012-7-6 17:37

師兄用咩 regulators, 負載幾多,搞到過熱?

lut 發表於 2012-7-6 17:42

回復 3# ropresident

你意思係同跟機隻電子牛比較{:6_141:} 起碼聲音動態好咗同實在咗{:6_211:}

roychong 發表於 2012-7-6 18:00

{:6_193:}{:6_193:}{:6_193:}

lut 發表於 2012-7-6 18:10

回復 4# billymud

我冇check過負載, 不過一個雙HDD docking加埋MTV-5000, 都唔會太低, 穩壓板好多都話如果電流超過3A, 最好都係加大散熱, 其實之前都唔係過熱, 只係攪好啲散熱嗰part會穩陣啲啫{:6_207:}

ropresident 發表於 2012-7-6 20:37

回復 5# lut

如果自己買呢d牛牛, 有冇話用d咩料去整先好聲d嫁?

snoopy88 發表於 2012-7-6 20:51

Ching, 用並聯式穩壓會好啲喎!!!!!{:1_245:}{:1_245:}{:1_264:}

wkw9811 發表於 2012-7-7 17:48

Post cancel
.
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 第一次DIY線性牛牛

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。