hit87761 發表於 2012-7-8 03:22

師兄唔好放走部3808…一樣有得upgrade!!仲有4310,3310,4308!!
chanherry 發表於 2012-7-6 11:18 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

upgrade 呢個消息從何而來?香港代理發放?{:6_141:}

squallho1 發表於 2012-7-8 04:23

可能會係外型相同掛應該…但如果真係叫得4520…起碼要高三份一囉我覺得…
我在開箱文中咁講過…'這3 ...
chanherry 發表於 2012-7-6 11:08 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

小弟就係由3808升級去4308A一路用到而家....計SPEC 3808 同 4308 差唔多但實際上差好遠... 好多人覺得4308(A) 無咁狠其實主因係個Subwooder default volume 細好多 (呢下由3808 up 上4308A 第一下時個感覺好明顯,至少差3dBA)。調返之後其實4308一樣好好爆。而且4308有Advanced AL24 Processing 分析力大幅加強,好爆之餘聲音又細膩。

玩開Denon的玩家應該都知其實4308的後繼機是4810,所以就算之後出左4310 4311 都無興趣... 4810 又無3D.... 要3D其實用返4308買部有Dual HDMI 既BDP就搞掂...

這次對4520都有少少期待,尤其係終於升級到最新AL32 processing...A1HD(A)都係得Advanced AL24 processing....4310 4311 更只係得普通AL24 processing...對應唔到multi-channel...

不過我估個價唔慌會平....所以結論都係繼續用4308A....haha...

omni10 發表於 2012-7-8 04:32

小弟都用過幾部天龍AV Amp,由上世紀九十年代嘅AVC-2020G,到二千年嘅AVR-2800,到零六年轉會用過一部Yamaha RX-V2600,最後零八年重投天龍嘅AVR-4308.直到依家始終都係心目中嘅第一品牌(以AV Amp嚟講)....經歷幾代天龍,其實呢個品牌都不斷進步,以前啲淨係得舖蠻力,睇戲好勁,聽歌真係好唔掂,但係4308開始除咗保留強行外,聽歌真係好咗好多,由其係用Bi-Amp(又係以AV Amp嚟講)而且我都有返廠升級(08年尾咁上下)效果亦有提升....近年除睇戲外,會用佢嚟聽WAV檔(經network去pc攞file)又可以用iPad控制部Amp....所以小弟真係非常滿意呢部Amp㗎...

chanherry 發表於 2012-7-8 04:49

喇就咁…係無任何官方宣布過的…只係事實上US已經開始左呢個program...
根番以前香港D&M做法…大概半年度就會到香港行upgrade...大家可到denon.com.us/support
睇睇…仲有我講緊既並不是upgrade airplay!!係會成個system os,firmware都升級到我用緊既3313新firmware,會有全新decode A-DSX to prologic IIX/IIZ/neo:6,restorerXQ都係新program過的
而家轉surround mode一開個表…水蛇春咁長…已經分開左cinema,music,game三個掣…但每個都有成10多行……

chanherry 發表於 2012-7-8 04:54

喇就咁…係無任何官方宣布過的…只係事實上US已經開始左呢個program...
根番以前香港D&M做法…大概半年度就 ...
chanherry 發表於 2012-7-8 04:49 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

呢次係重大更新…upgrade airplay只係add new featrue!!同埋根本就無必要…俾錢番行up...
我之前部4311都係舊板…問過話過左期未登記部機所以要收$$…睬佢都傻…咪上左denon.con.uk
apply,即時在家中FOC攪掂!!

chanherry 發表於 2012-7-8 05:03

小弟都用過幾部天龍AV Amp,由上世紀九十年代嘅AVC-2020G,到二千年嘅AVR-2800,到零六年轉會用過一部Yamaha R ...
omni10 發表於 2012-7-8 04:32 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

讚成…我甚至覺得係好過4311…小弟未有過4308,只係入過4310同4311…需然個樣9成似…但係根本兩回事…到有了4311時…再睇番個spec...
原來4308應該係同4810同級先係囉…唔知點解會咁…俾佢呃左…到今日用緊3313...兩個字…失望…所以應該會放…然後回頭草馬仔7007+MM8003
{:6_238:} 攪掂後上黎分享分享!

hit87761 發表於 2012-7-8 14:57

小弟就係由3808升級去4308A一路用到而家....計SPEC 3808 同 4308 差唔多但實際上差好遠... 好多人覺得430 ...
squallho1 發表於 2012-7-8 04:23 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

見解同小弟一樣,解析詳盡{:6_193:} 好多人都唔清楚ADVANCED 24AL PROCESSING 同PROCESSING PLUS 嘅分別{:6_183:}

omni10 發表於 2012-7-8 20:28

所以4308嘅評價真係好高!

squallho1 發表於 2012-7-9 00:36

回復 56# chanherry

其實計功能,新AMP當然係有所提升,例如4810有9份AMP...但係如果淨計DAC用料,音質等等,Denon各代相對應級數應該是這樣...
2808->2809->3310->3311
3808(A)->4310->4311
4308(A)->4810
A1HD(A)

可以睇到級數越高...升級頻率越低...所以比多d錢買高階機未必係壞事,起碼唔使年年追新款...A1HD(A)前排仲可以升級支援3D tim!
題外話,A1HD(A)在美國其實係叫5308(A)...

MSZ 發表於 2012-7-9 00:45

回復chanherry
題外話,A1HD(A)在美國其實係叫5308(A)
squallho1 發表於 2012-7-9 00:36 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我記得兩隻機同時都有喺美國賣, 5308係receiver, A1HD係前級.
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 請問天龍依個牌子

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。