ericluk 發表於 2012-6-29 15:46

回復 10# billymud

我都奇怪網上寫Nominal impedance: 8 Ohms (minimum 4.2 Ohms)
機身就寫6ohm sales都講過話插4ohm唔會有問題
不過我想知膽機長開會唔會唔係太好?
腳下膽機加ps3直頭係保暖2寶{:1_339:}

billymud 發表於 2012-6-30 03:04

回復 11# ericluk
由佢老袓LS3/5開始,D英國喇叭就係咁"lew lung"!師兄配用膽機唱蔡琴,好聽嘛?
膽嘅壽命有限,7-24 制唔過。係我就只會返到屋企先開著佢、沖涼食飯,抖夠先慢慢聽。
我睇國外D 友仔話對11L class 內HF, LF 分頻板獨立線路板,玩Bi-wire 才痛快淋漓,您呢?

膽機+ ps3 就話暖??....您試下 + XBox360 啦,仲勁!。

ericluk 發表於 2012-6-30 14:24

回復 12# billymud

呢對算係小弟第一對'貴價'喇叭{:1_253:}聽感分享少少
頭先聽左2首蔡琴 - 情人的眼淚,被遺忘的時光
情人的眼淚感情好足 粒粒音都好清晰
被遺忘的時光雖然一樣好聽但唔知係未節奏快左 同第一首個感覺差好多
另外小弟比較鐘意聽日語 冷聲表現不比暖聲遜色女聲十分甜
唯一覺得不足既地方係聽流行曲既時間 人聲表現很好但係background music就好似比較亂,鬆散
此外,小弟暫時未決定用咩線玩Bi-wire ,依家只係用緊老細送既hisawa k28線+jumper玩緊
位置方面 因為地方問題 只可以係咁 我知點都一定有d影響架啦不過無計{:1_332:}
圓圈係我坐既位置右邊11L上面又係放左野{:1_331:}

billymud 發表於 2012-7-1 16:22

回復 13# ericluk
OMG!
師兄呢個擺位陣,啱曬 貝多芬 聽呀。 小弟五體投地,無言以對了。

ericluk 發表於 2012-7-1 16:59

回復 14# billymud

真係無計空間太細依加有時要訓係床聽 (較後位置)
初時有諗過買9L就算但試果陣11L就正好多
加上如果遲下換大d 地方就唔怕浪費左11L{:1_332:}

billymud 發表於 2012-7-1 17:21

回復 15# ericluk
師兄冇諗過五十蚊買對"骰仔電腦膠喇叭"放係MON兩邊聽住先,留返對11L-Class 等第日搬大D 再擺位慢慢嘆?
頁: 1 [2]
查看完整版本: 新手問 喇叭到手 但駁線有小問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。