CIBE 發表於 2012-6-22 03:30

維修AMP

部舊AMP的右CHANNEL壞了, 一時得一時唔得, 喇叭會發出極大的爆咪聲,肯定不是喇叭和喇叭線的問題.
請問那裡可以維修? 一定要找回代理嗎? 保養早就過了........ {:6_137:}

billymud 發表於 2012-6-22 05:14

回復 1# CIBE
defective capacitor(s)有時會引致爆聲 !
any hifi repair shop can fix the problem.
如果爆咪聲係調校音量時才發生,就是VOLUME 個 VR 死左。 必換!

chung190030 發表於 2012-6-22 10:28

回復 2# billymud

師兄好似對電子野有D認識喎,可否幫我分柝下我既case:

我部後級都係間唔鐘有爆咪聲,音壓大D就大聲D,音壓細D就細聲D,有時爆完聲之後部後級仲會自己跳咗去protect mode跟住reboot添
我都諗住攞部機去整,但係又驚唔係時時都有爆咪聲,個師傅好難搵到邊part有事

billymud 發表於 2012-6-22 16:44

回復 3# chung190030
師兄,小弟搞過下基,點算得話對電子有認識哩。搭咀湊熱鬧咋。
您點確定係部後級引致爆聲呢?若果爆聲隨音壓變化,會唔會係源自前級呢?
會唔會"爆源" overload 左個後級輸入,引致power amp 自保護,跟住reboot ?
您試下換另部preAMP, 睇下點?....免得檯住部百幾斤嘅後級出出入入,好卦?
又,您部後級有冇用line filter架?

確實邊part 死,尤其是爆到 output shut down, 師傅定會幫您搞掂。
(吹水完畢、我。)

chung190030 發表於 2012-6-22 17:22

回復 4# billymud

我試過換喇叭線換訊號線換電源線,將喇叭互掉,都有爆咪聲,而有一次我只係開咗前級和後級,根本都未開聲,跟住部後級都會自動跳咗去protect mode, 所以我先覺得係部後級既問題啫
我屋企無另一個pre-amp, 所以無得試,但係我而家飛走咗部後級,直情用返部av amp去推,又無發生過爆咪聲啦

另外請問咩叫爆源,咩叫line filter?

billymud 發表於 2012-6-23 02:46

回復 5# chung190030
師兄已經肯定後級壞左,實應早日停用、送修。(因住喇叭都燒埋!)
若您power on 佢,keep 住standby,祗會病情惡化,唔可能不藥而癒架。

德、希開波啦,睇波先!哈哈~~
頁: [1]
查看完整版本: 維修AMP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。