kv10 發表於 2012-6-12 15:22

攝影一分鐘:追求最佳拍攝質素,要收光圈

睇到騰龍出左段野, 講得幾好. 又學到野 {:9_421:}

攝影一分鐘:追求最佳拍攝質素,要收光圈
還記得初學習影相過階段經常受朋輩影響,以為價格高的大光圈鏡頭便一定擁有最高的拍攝質素,同時在拍攝過程中更肆意地開盡光圈拍攝。但隨著攝影年資增長,才發現原來幾乎是所有鐘頭,若要求展現最高的拍攝質素,一定是使用鏡頭的最佳光圈,一般為F5.6-F11之間的光圈。

在這個範圍的光圈,因光學設計而出現的像差與色散會少一些,與此同時,對比度和畫面的解像度亦會有所提高,所以F5.6-F11之間的光圈會提供全支鏡頭最高的平均拍攝質素。但F11之後的光圈則因為受制於整體入光量,反而會影響鏡頭的銳利度,使鏡頭的整體拍攝質素下降。故下次如閣下希望相片的質素好一點,記緊使用F5.6-F11光圈拍攝。

當然,要拍一幅最高質素的相,除了鏡頭,相機的設定,是否有用腳架或是否有做適當的後期處理同樣重要。

by: 騰龍攝影會

halfnew 發表於 2012-6-12 15:31

重要留意, 一般鏡頭開最大光圈可能有其他問題如黑角, 鏡皇另計

yk0823 發表於 2012-6-12 15:41

我多數用 F7.1-F13{:1_335:}

mike384 發表於 2012-6-12 16:01

越CHEAP的鏡, 通常係收光圈下都會SHARP D.
係唔影響構圖下(例如無限遠影景), 細少少光圈去換返D SHARPNESS, 都係一般常用手法, 尤其係CHEAP鏡~
不過咁啦, 都要視乎張相係要D乜, 唔係張張都要超SHARP的, 譬如我要影流水, ND鏡都唔夠用時就會收細D光圈, 唔會為個DD SHARPNESS去就LOR, 又譬如我用大光圈影人像沙龍, 標準距離時有幾何會收到F4以下??
個網講的野冇錯, 不過都要自己多D理解啦, 同埋個人唔認同相片質素係最緊要的, 就如聽歌, 首歌唔啱聽, 器材再好, SETTING再準都係受罪.

bigair 發表於 2012-6-12 16:11

一般用5.6出黎既成像都好好,大光圈或小光圈要視乎相片既內容而定,我唔會全部用同一個光圈影相的

kv10 發表於 2012-6-12 16:18

回復 5# bigair

雕返起我條癮, 係時候起個防潮箱拎返部機出來~ 一直濕度 keep 住 50-60.

circleli 發表於 2012-6-12 21:21

回復 1# kv10
呢個話題都係第一次係攝影版見過;值得探討 {:1_351:}

timlee672 發表於 2012-6-12 22:03

一般影風景\死物就會收光圈,人像就睇景深啦{:6_235:}

bigair 發表於 2012-6-13 00:57

回復bigair

雕返起我條癮, 係時候起個防潮箱拎返部機出來~ 一直濕度 keep 住 50-60. ...
kv10 發表於 2012-6-12 16:18 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我個箱keep住42-47{:6_182:}

hw1723 發表於 2012-6-13 01:04

而家好多師兄連旅行景物加人像相都要淺景深,散景{:6_174:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 攝影一分鐘:追求最佳拍攝質素,要收光圈

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。