wells23 發表於 2012-6-3 09:42

請教JBL LS問題……

我想請問下各位……。聽講JBL LS系列很難推…………好像LSC同埋LS80要咩AVAMP先推得好啊…………
仲有我睇電影比較多……。60:40甘啦……。想買RF62一套噶……。不過人地話RF睇電影OK……。但聽歌噶話就唔好……。
唔 知JBL LS系列點樣呢??或都好推噶話可以用LS60+LSC噶……。用咩AMP來推啊??請教各位……。多謝……。

另外,我系HDAV雜志度睇到有客用LX83配LS40+LSC喔……。到底點樣噶……。好迷茫……。

yueming1004 發表於 2012-6-4 18:35

回復 1# wells23

其實LS系列聲底幾有戲院Feel,高音闊去得盡,低音LS40/60都係6.5吋係我屋企10尺*12尺地方,LS40而經夠用而LS60多多1個低音單元,低音量會比較多,而LS系列大唔大食,單用AVamp推係比較吃力,去到一d大場面會有d炒炒地,如果有部好力水後級會比較理想,而聽歌方面有位師兄家訪完聽過之後就話有舊JBL喇叭既味道,小小意見希望幫到師兄,小弟就係HDAV90期果位,LS系列真係好小人用,如果唔嫌屯門遠可以家訪試聽下{:6_177:}

wells23 發表於 2012-6-4 21:39

回復 2# yueming1004

哈……。好開心啊……。可以系書度同埋論壇度見到你……。真系好有緣羅……。系論壇度識到你仲加激動啊……哈……{:1_253:}
你果篇文好正啊……。特別系調音果度…………我其實好新手……因為客廳同餐廳連埋一起噶……。我依家用緊RX-A1010同埋KEF3005SE噶……。因為覺得電影始終效果唔系好理想……。所以想升級……。因為個AMP岩買左唔 系好耐……。自己又電影比較多……聽歌噶話佔40%度啦……。
想換RF62RC62 RS52噶……。不過人地話哩套電影絕對OK……。但音樂真系得10分(100分計)…仲有就系我哩個1010噶AMP用RF哩套效果唔 知點呢?會唔 會唔 夠力啊。??…所以就轉向LS系列羅……但系問題又來啦……人地話LS好難推……特別系LSC…………所以好迷茫……虛心請教良哥……。
仲有啊……你套LS分別幾錢啊……系邊買噶?
沒記錯你應該系良哥……。我想問下你啊……。我自己個AMP就系自動SET音……。至於音壓果點我自己真系唔 明……。可唔可以祥細一步步甘教下我啊……。THANK YOU VERY MUCH!!!!!!!{:1_335:}

yueming1004 發表於 2012-6-5 00:06

回復 3# wells23

係呀,叫我阿良OK啦,其實我都係個AV新手,大家交流下{:6_182:} ,KEF3005SE應該係蛋形喇叭果套,相信師兄想升級都係因為覺得蛋仔滿足唔到你{:6_174:},如果傑士RF同JBL既LS相信傑士會比較易推,不過我自己係2次既影音節都聽過傑士唔係自己杯茶,而師兄想換喇叭首要考慮自己岩唔岩果隻聲,唔夠力推最多加後級就可以,但如果喇叭隻聲唔岩心水,而為左就部AVAMP既W數去揀,到時就算推到但唔岩自己聽咁就又會想換,當時我買LS係係花園大廈4/F華仁,LS40+LSC$14690水貨,單寫左總數都唔記得左幾錢,而用音壓計SET機音壓計使用可以參考尼個POST,YAMAHA既強頂係Cinema DSP我自己未玩過YAMAHA所以要SET好佢都係要請教玩YAMAHA既師兄{:6_136:} 買到一套岩自己心水既喇叭可以用好多年,記得要試到自己岩心水先好出手,自己耳聽為實{:6_193:}

wells23 發表於 2012-6-5 22:02

回復 4# yueming1004

HELLO...良哥……。因為我本人聽過LS……。覺得好正啊……。而且論壇朋友好多都話好……不過就難推……。RF62全套我仲沒聽過……。至於選 擇他噶原因都系電影比較多吧……人用我用……個個都用哩套野……點都唔 會差得去邊掛……仲有特別就系可能我連AMP都唔使換就可以搞掂RF62哩套。……所以咪 有甘噶念頭羅……。如果LS噶話我可能上LS60   LSC羅……。然後環繞噶話用反我噶3005噶衛星喇叭甘羅…唔知你認為如何呢?…。因為暫時沒甘多錢住啊……哩排窮啊……哈……

yueming1004 發表於 2012-6-6 00:46

回復 5# wells23

既然你心水已經係LS60同LSC咁就去馬啦{:6_193:} 用番KEF3005做環迴,日後有心水先再升級

wells23 發表於 2012-6-6 09:01

回復 6# yueming1004

甘依家就系怕功放沒咩力水推羅……。如果LS系列噶我投入大啊……。基本全部要換晒……。要換AMP同前三喇叭…………我想穩日聽下RF系列先……。嘻……。

良哥……。你有沒咩好噶後級介紹啊……。我想買個……。二手噶都 沒咩問題……。OK就得啦……。到時可以推前三……。{:1_352:}

yueming1004 發表於 2012-6-6 14:46

回復 7# wells23

如果要抵玩後級,Emotiva唔錯1萬有找,不過就要郵購或2手可再平d,如果有幸2手搵到Rotel 1095都係1個好選擇

wells23 發表於 2012-6-6 15:23

回復 8# yueming1004

THANK YOU ....良哥……。上LS要好多野來搞……。良哥……。我想問下你啊……。如果就用我哩套1010 AMP來推RF62 RC62得唔 得啊???

wells23 發表於 2012-6-7 08:50

回復 8# yueming1004

良哥……。去睇左LS系列……。請問喇叭後面系assembled IN CHINA……。還是MADE IN CHINA的啊???你果對LS後面系寫住咩噶??我見到店入邊有一對LS40 同埋LS80分別系assembled IN CHINA   另一對就系MADE IN CHINA……。請問你果對系寫咩噶……。THANK YOU !!!!!!!!!!
頁: [1] 2
查看完整版本: 請教JBL LS問題……

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。