justinianlui 發表於 2012-6-3 03:29

4k功能探討~

標準                    解析度             長寬比           像素                  
Full Aperture 4K         4096 x 3112         1.32:1         12,746,752
Digital cinema 4K         4096 × 1714         2.39:1         7,020,544
Digital cinema 4K         3996 × 2160         1.85:1         8,631,360
Academy 4K        3656 × 2664        1.37:1        9,739,584

最近看到了很多4k世代的消息,本人是非常期待的,

但在這些改朝換代的過渡期,

不單技術上有革新,連設備也要更新

好了,這時候通常會出現一些問題:究竟應否現在更新設備呢?又或者怎樣更新才可適應日後改革呢?

http://www.itechnews.net/wp-content/uploads/2010/01/Panasonic-152-inch-4K-x-2K-Full-HD-3D-Plasma-Display.jpg

很快將會踏入4K世代

現階段已有不少能將BLURAY升線到4k畫面的AMP/BDP

但剛推出的4K電視也不是所有人都願意負擔,

在家中未有4K電視前,此功能是否形同虛設?

另外

據資料所示,4K影像容量非常龐大

就連BLURAY 也未必能容納

不久之後可能會推出一種新載體來儲存4K影像

那麼現在能升線到4k畫面的BDP豈不是只能看假4K影像?

當然,不排除打破了技術界限,將4k影像存入BD中

但可時才做到呢?

有很多問題可以探討的,就借這裏各位的經驗,見解來探討一下吧!

可在YOUTUBE找到4k影像,或者這是趨勢了

gikifk 發表於 2012-6-3 08:06

早買早享受,過多幾年我都老喇,唔唸甘多{:8_367:}

edlsang 發表於 2012-6-3 09:19

等同換 3D 一闊三大..............

phi76ers 發表於 2012-6-3 09:34

好期待4K2K .....但BD而家先算普及少少......4K2K 都唔知幾時先可以大眾化

hit87761 發表於 2012-6-3 09:42

4K投投貴倒呢{:6_137:}

gikifk 發表於 2012-6-3 09:49

對D有錢人黎講,就係九牛一毛(例如:成哥,劉生)之類

gikifk 發表於 2012-6-3 09:50

可惜我唔係姓.......................李{:8_370:}

darren14 發表於 2012-6-3 10:41

跟本就係搵笨,冇source 但就顯示4k, 即係之前1080p HDTV 你用佢睇DVD 咁既情況, 只係將質數唔好既東西,用最清晰既方式演繹出黎,只會畫質更差,單係做升頻又點會及真正既source靚?

你係靚女,我就想高清欣賞姐,如果你係黃夏蕙,你4k俾我睇托咩{:6_121:}!趕客!如果升頻得既話,宜家大家齊齊睇dvd啦

所以screen 大細又係另一個討論既重點,玩4k,我本人跟本唔覺得應用響電視到,我諗宜家大部份Ching 都50吋電視響屋企,用50吋出1080p 其實我諗再有更好既source 都分別不大,就好似你買個22吋電視1080p 其實都分唔到,極其量係食到1080p 個source咁用而買,即係source 普及到,你先去買部眼能夠分別質數既screen size 都未遲,到時重平d

所以4k , 應該直買投投, 而且應該係blu ray /新source 名有4k先買啦,除非師兄係有心買黎玩吓,唔計較有冇source /錢多{:6_174:}

akira11092 發表於 2012-6-3 10:49

720p 至 1080p, 人類肉眼已難以分辨, 祇有機器數字先知咁又有無咁既需要呢......
當然如果佢賣一蚊既更係要 4k 啦, 但事實唔係嘛, 陣間有話 4k 3d plus
整幾個爛鬼英文字母出黎又話有大提昇喇, 真係難為眾師兄們疲於奔命
好在我等低級人連 VCD 都睇得餐不在此列, 還是北韓人民好唔駛追 AV 野到無窮無盡

simon21 發表於 2012-6-3 11:25

回復 1# justinianlui

有軟件同$下調至有得諗
頁: [1] 2
查看完整版本: 4k功能探討~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。