Einstein 發表於 2012-5-14 22:12

請問怎樣可把電腦上的PPS.TV file 在media player or TV上播放?

請問怎樣可把電腦上的PPS.TV file 在media player or TV上播放...?{:8_403:}

ming 發表於 2012-5-14 22:26

呢個問題太高深 唔識答
因為我都未用過pptv這類軟件

Einstein 發表於 2012-5-14 22:43

回復 2# ming

Still want to say "Many Thanks" to Ming sir....{:8_389:}

myblue 發表於 2012-5-14 22:44

請問怎樣可把電腦上的PPS.TV file 在media player or TV上播放...?
Einstein 發表於 2012-5-14 22:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果你部電腦係MAC機嘅話, 有兩種方法出TV或AV receiver:

1) 用MAC機嘅miniDP port轉HDMI 出TV (or AV receiver), 全部可mirror 到screen, 1080p/1080i (睇下係直駁定經AV receiver), 我試過, 睇乜都無問題, (相信PC windows機都可用呢個方法, 如果部機有方法出到HDMI)

2) 第二種, MAC機上Airparrot (遲D可用apple自家嘅mountain Lion), 經LAN線上AppleTV3, 再上TV/AV receiver), 我宜家成日用黎browse Internet睇news, 當然可以睇PPS.

allenyu 發表於 2012-5-14 22:45

請問怎樣可把電腦上的PPS.TV file 在media player or TV上播放...?
Einstein 發表於 2012-5-14 22:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

PPS.TV係一種專用格式,無其他播放軟硬體可以播放,
唯一方法只可以係PPS軟件播放,例如平板,Android,IOS,PC.
MP方面有Android Box同Realtek 1186都可以安裝PPS軟件直接播放(注意1186由於行MIPS,只適用舊版本)

myblue 發表於 2012-5-14 22:47

又或者如果你有支援Airplay嘅AV receiver (poineer, yamaha, Onkyo..) 或MP (例如 Xtreamer Prodigy..)之類, 咁可以用iphone或ipad2/ipad3 mirror個pps出AV receiver/MP, 再而出TV.

Einstein 發表於 2012-5-14 23:00

回復 4# myblue

我唔係用Mac, 但試過用PC>HDMI>AV amp>TV 1080, 但唔想再接HDMI, 想右player play...{:8_388:}

Einstein 發表於 2012-5-14 23:01

回復 5# allenyu

Oh...我600a is 1185, 而LG smart TV唔知有冇pps app...?{:8_363:}

Einstein 發表於 2012-5-14 23:03

回復 6# myblue

有ipad2, 但上TV唔知清唔清...?{:8_403:}

allenyu 發表於 2012-5-14 23:04

回復allenyu

Oh...我600a is 1185, 而LG smart TV唔知有冇pps app...?
Einstein 發表於 2012-5-14 23:01 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

600A唔使諗,無Android系統,要900系列先得.
LG smart TV我就唔知得唔得.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 請問怎樣可把電腦上的PPS.TV file 在media player or TV上播放?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。