gsir 發表於 2012-5-10 09:59

AV 後級 同 拉線 + 裝修等等一大堆問題

先謝過各位師兄

裝修在即 已諗好左新屋用咩speaker(之前既post 都有提過)

舊屋現有器材如下

av
onkyo 5509
yamaha 3067 (現做capture用)
sunfire ta-7201 av 後級
oppo93
panasonic ae7000

-speaker
tannoy 金眼睛 dc3 前置
tannoy dc6 中1置
mirage os3
svs 12" 唔記得model 名

2ch
luxman u505
moon d300 dac
rme ufx
馬仔 na7004 (等換pioneer 新隻network player)

-speaker
b&w cdm-nt7

去到新屋因為個廳大好多 會轉玩9.1/9.2

之前出過post 問師兄們意見
前置 ->b&w ct7.3
中置 ->b&w ct7.4

front high -> mirage omdr
sur back -> mirage omdr
sur -> mirage omd5

視聽空間長5m 闊 3.5m
所以會加多 av 後級 想問下有冇推介
有以下想法
a) 加兩隻2ch 4k 左右既比 sur 同 sur back 用
or
b) 加多1部 30k -40k 既 5-7ch 後級 等我得閒可以同部sunfire 換下
想問各位師兄係a 同b 方面會揀邊樣
之後引申出另一問題 用一條10m 既喇叭線直接去喇叭 同 用一條8m 既xlr 去後級再用1條2m 喇叭線去喇叭 呢個個方法邊個會好d?

仲有就喇叭有冇咩改動?
sur back係唔係用返b&w ct7.3 好d?
因為下個星期就會去訂mirage

之後到裝修
想係廳既兩面牆反射位 用吸音板 後牆用擴散板
想問去邊到可以訂到上牆用既板 同咩款好?
有朋友建議我後置用返依家對b&w 座地 係唔係一個good choice?

之後到十仔 想問下20- 30k buget 有冇咩推介
原來想換隻velodyne dd 12+ 但試完後性價比好似差少少
依家諗緊 svs pb13 ultra 玩前大後細 .2
各位師兄知唔知邊到有得試同買?

到2ch 啦 原來想升級 elac 249 or audio physic
原過應該唔夠budget
順手問下 用黎做2ch 喇叭 40k 左右有冇推介

avlam 發表於 2012-5-10 10:31

師兄唸住用 505 推對 40k 嘅喇叭?

gsir 發表於 2012-5-10 10:33

nonono 上喇叭會上埋509

打漏左

所以先唔夠錢 orz

avlam 發表於 2012-5-10 10:36

nonono 上喇叭會上埋509

打漏左

所以先唔夠錢 orz
gsir 發表於 2012-5-10 10:33 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

鍾意咩聲低呢?

nicknick 發表於 2012-5-10 10:38

先謝過各位師兄

裝修在即 已諗好左新屋用咩speaker(之前既post 都有提過)

舊屋現有器材如下

av
onkyo 55 ...
gsir 發表於 2012-5-10 09:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我會揀 b) 加多1部 30k -40k 既 5-7ch 後級
同埋用一條8m 既xlr 去後級再用1條3m 喇叭線去喇叭,唔知點解我覺得3m喇叭線好聲D

gsir 發表於 2012-5-10 11:02

回復 4# avlam

分析力最要
聽女聲 jpop 同classic 多

>> 3m 好聲d

其實我都係咁諗 因為xlr 本身應該係for 長距signal

咁各c兄有冇咩30-40k av 後級推介{:1_262:}

gsir 發表於 2012-5-11 11:16

推一推

謝各位師兄

avlam 發表於 2012-5-11 11:25

推一推

謝各位師兄
gsir 發表於 2012-5-11 11:16 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果係用 509 喇叭最好揀啲厚聲少少啦!

chhanthony 發表於 2012-5-11 12:31

XLR線係畀長距離用,可以的話用長XLR線由前去後加短speaker cable好啲

chhanthony 發表於 2012-5-11 12:37

先謝過各位師兄

舊屋現有器材如下

av
onkyo 55 ...
gsir 發表於 2012-5-10 09:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

前硬中吸後擴散 "讚" {:1_326:}
頁: [1] 2
查看完整版本: AV 後級 同 拉線 + 裝修等等一大堆問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。