pigpighung 發表於 2012-5-5 16:49

環繞5.1/7.1設定

各國品牌的擴音機都自行有一套AUTO設定,但其實各師兄會盡信由電腦執行的音量或距離嗎?
而小弟嘗試過部份的AMP的確在距離上也輕易測準,但實際上音量要求和平衡會跟現實有一定距離"例如中置會細聲很多,不會埋身似的,而人聲像真及細碎小了、後置沒有伸延,低音細咗,往往再要用人手自行調較至自己覺得(最似滿意)狀態{:6_123:} 但實際上跟本很多未能發揮最好"白白浪費了Amp原有功力!{:6_203:} 大家認同嗎?當然每個人現場環境不同、反射又不同,跟原來的標準差異確實又另一回事"
而通常我自己的設定會首先會用AUT0自行設定後再用拉尺量度距離、再將認為音量不足夠的SPK加大db"{:8_362:}
但到最後結果覺得最好是中置加大5db以上,而後置亦要加大3個db、超低音距離耹聽位置加至1.2倍,小弟用緊YAMAHA Z7. 另加class 後級合併AMP。
各師兄們的設定心得又如何呢?大家作討論吧{:8_389:}

Gorgeous 發表於 2012-5-5 17:09

avlam 發表於 2012-5-5 17:15

其實一般用手動調教都唔會太差,機嘅數據參考無防,始終都係要自己收貨!

redhat 發表於 2012-5-5 18:02

Re: [討論] 環繞5.1/7.1設定

小弟亦是z7用家,用了差不多三年,都未能Set得很滿意……

- 發送自我的 GT-N7000 大板凳應用

pigpighung 發表於 2012-5-5 18:42

- 發送自我的 GT-N7000...
redhat 發表於 2012-5-5 18:02 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
係呀!咁師兄又係有乜唔滿意呢?會否跟我一樣{:6_150:}

redhat 發表於 2012-5-6 00:04

Re: [討論] 環繞5.1/7.1設定

- 發送自我的 GT-N7000...
<font color="#999999">redhat 發表於 2012-5-5 18:02</font>
係呀!咁師兄又係有乜唔滿意呢?會否跟我一樣{:6_150:}
Pigpighung兄多多指教,其實都很滿意,只係Set得未係最好,因我聽過showroom的音場係真係一幅牆似的,音效很生動,物件的移動感很強,當時showroom只係試dvd的dts,後置用兩隻很细小的mirage,我已經著迷了,但set來set去都無showroom的一半效果……

- 發送自我的 GT-N7000 大板凳應用

nicknick 發表於 2012-5-6 01:29

各國品牌的擴音機都自行有一套AUTO設定,但其實各師兄會盡信由電腦執行的音量或距離嗎?
而小弟嘗試過部份 ...
pigpighung 發表於 2012-5-5 16:49 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

從來都唔信auto設定;
用完音壓計測完最後都係用自己對耳來調番岩聽的設定。

pigpighung 發表於 2012-5-6 01:48

從來都唔信auto設定;
用完音壓計測完最後都係用自己對耳來調番岩聽的設定。 ...
nicknick 發表於 2012-5-6 01:29 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
我都明白,但其實Z7裏頭真的很多細節未能調得較好!例如每個M0de裏也有很多不同的GN值、音量寬頻、延遲時間等、高低音峰值,邊個先係最住的配合及同時喇叭之間發揮最好,未必能靠耳仔做到最住,我想是應有一套方法係按步就班sept by sept 接好,但又未必過於太過複雜!只係自己不懂善用,或有些軟件能修正各項峰值!因為而家D機太先進了!我們耳仔聽到更係最好,但相信未係最佳較果""有錯莫打面!{:8_369:}

nicknick 發表於 2012-5-6 10:23

我都明白,但其實Z7裏頭真的很多細節未能調得較好!例如每個M0de裏也有很多不同的GN值、音量寬頻、延遲時 ...
pigpighung 發表於 2012-5-6 01:48 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

好簡單,先auto,後用耳仔再調校,即時聽高D、低D的數值的聲音如何變化,
試得多便容易掌握每一項其實係攪乜。

haliruya 發表於 2012-5-6 11:06

回復 8# pigpighung

如果想發揮部機的功能,你要學聽懂每個頻段之間的影響(EQ),你可先聽一些2CH的音樂,調教它的EQ,之後再教5CH,教得好會係另一個世界!!
頁: [1] 2
查看完整版本: 環繞5.1/7.1設定

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。