karl1985 發表於 2012-6-1 23:26

師兄好好心機呀
將隻馬改得好正

大佬John 發表於 2012-6-1 23:48

識我既人都知我冇錢同埋唔出街, o係咁既情況底下, 冇得出去買補品改釘....唯有用針自己挑...
左邊已挑, 挑住一邊先...全身仲有十幾廿粒呢D釘, 慢慢玩..

磨左支槍既加長部份, 順便挑埋每層之間既"隙"

聞說軍隊、紀律部隊既敬禮手勢(其中一個講法)... 起源自 騎士揭起面罩呢個動作
所以要整一隻開掌...(得左手..算.)

唔知點解, 西洋騎士會跟呢隻粵語長片既劍指手...

dragonyam 發表於 2012-6-2 09:36

大佬 John加油努力,等睇完成品...{:6_193:}

大佬John 發表於 2012-6-5 01:58

前晚支槍跌左落地斷開三截, 我用模型膠水來黐的...以後呢D幼位都係用CA gel
橫掂斷左, 順便將中間刨成空心, 輕左好多, 右手唔會因為加長膠板重左而軟垂
削薄披肩, 削左一塊

削完

整左呢個手柄用來插盾, 再o係盾果邊開個打橫既洞

個盾就可以打橫插, 不過好似作用唔大
另外, 都係決定整隻右手開掌, 因為網上面眾說紛紜, 有D話以前左右手都可以, 不過都係保險D, 整隻右手, 免得俾人話錯

掌心同手指改造, 左手變右手, 劍指變開掌, 依家可以搓包剪揼

大佬John 發表於 2012-6-6 02:24

今日諗頭, 想加條繩o係右邊披肩度, 上成金色

加左摺痕之後, 後面睇係咁既

全晚就係咁對住呢D粒粒圍住打圈, 真係原本pink lin都變鐘黑提

刨薄挖空, 左邊已刨

飛釘close up

型到裂開, 諗都唔好諗, 睇下算架咋
http://www.post76.com/discuss/attachments/forumid_8/1105170204afbf5b6e924858e8.jpg

water417 發表於 2012-6-6 15:12

手工一流!!{:8_389:}
加油{:9_426:}
等睇完成品{:6_128:}

j.w 發表於 2012-6-8 15:01

呢D咪係傳說中嘅~飛釘~

timmy 發表於 2012-6-8 23:21

神人{:6_193:}期待完成品

大佬John 發表於 2012-6-8 23:27

回復 37# j.w

胸前仲有兩支竹筍...

大佬John 發表於 2012-6-11 03:21

磨薄對角, 斜斜地磨, 淨係磨薄, 冇加尖

o係台灣forum見到呢招, Tamiya/Olfa刀片間唔鐘會有一塊中間有個窿既, 用螺絲上o係膠片度, 用黎刮固定距離既線, 無段可調
因為我要刮L級位, 所以咁樣裝

就係咁刮出黎, 太大力刮會走位, 我有一條歪左, 補返再刮過
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: BB 騎士高達 Knight Gundam 進度二十八

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。