小瑟 發表於 2012-4-21 22:37

NAS我其實已經有, 買左二隻2T比佢, 不過我舊果二隻1T想搵個DOC裝好佢之麻.

YUPPI兄, 6628係邊度買同咩價口呀??

人生如夢 發表於 2012-4-22 17:42

nas la 唔使諗, 一係用祼HD
trkaka 發表於 2012-4-19 16:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

nas 個速度邊有咁快呀

2個用途跟本不一樣

myblue 發表於 2012-6-9 18:57

有冇Ching用過6628呢款2Bay, 或4 Bay嘅Orico Docking, 我想請教加入3.5" HDD後, 底坐同最高點嘅高度有幾多mm?會唔會低於170mm 呢?先多謝.

準備入呢款2 Bay 或4 Bay嘅 docking...

tsehung 發表於 2012-6-10 07:32

如果你好多大型檔案取存而又唔介意價錢貴d,
"裸族"呢個4bay o岩哂你,速度快同穩定,

http://i382.photobucket.com/albums/oo269/tsehung/20120610_070531.jpg

我而家用緊一個2bay(usb2),同一個4bay(usb3),

http://i382.photobucket.com/albums/oo269/tsehung/20120307_222546.jpg
經giga lan抄一個1.4G嘅file去個4bay盒度只需10s左右,
nas嘅速度無得比,因為根本係兩種野同唔同用法

myblue 發表於 2012-6-10 09:18

好嘢喎,乜價位呢?

咁算佢係docking定nas?可以用lan過file, 又有raid, 應該有粒chip 呱,唔可以隨意用手掣開關,要shutdown 之類?

myblue 發表於 2012-6-10 10:49

Check個spec, 佢係無得自己行LAN, 要靠部PC, 所以快慢唔係直接同centuray 有關,最多只係set佐raid 0令寫入快D.

先唔講價錢(我都未搵到住),講功能佢太勁,唔啱我,我picky D, 要隨時可以熄機(慳電兼減少嘈音),但用得raid, 底板一定有粒硬raid controller chip, 成日開熄,好易壞,一壞就上邊行緊raid幾隻hdd就好難救,要買返同一款centuray docking先得。咁不如唔用raid?但唔用raid, 我就唔使咁貴買呢款了。第二,佢有把風扇,初時會靜,用耐佐,有塵,想唔嘈都幾難,宜家D大電腦通風夠好啦,用耐佐,有幾嘈就自己知了。第三,個尺寸高了少少,18cm, 我個位高最多17cm.

Anyway,唔該晒師兄先,隻docking好嘢黎,不過唔啱用住,下次先。
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 有冇人玩過呢D野?? 2 Bay 3.5" HDD 外置 硬碟座

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。