kitplayer 發表於 2012-4-16 14:18

新手白痴一問: 接駁amp(no hdmi)方法

小弟初玩音響, 有好多野都唔識.....
用緊古董Denon AVC-A1D Amp(無hdmi),
我應該點駁電視機(sony hx series), ps3, xbox, blueray機 and 電腦 落個amp度?

煩請各位師兄請教,
如果得3.1(sub,前置,中置), 睇戲果陣應該選咩模式(stero, 5.1, or others) ?
先行謝謝

tatchai 發表於 2012-4-16 14:57

我應該點駁電視機(sony hx serie ...
kitplayer 發表於 2012-4-16 14:18 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

用rca 或色差o羅....

inagawa 發表於 2012-4-16 16:18

回復 1# kitplayer

Amp同電視,bd player,old你揾番機背晚插頭,有紅,藍,錄,,三色並排既插頭,叫做色差線。

同色插入就ok

Xbox舊版應該都有條三色色差線跟比你。

新版slim 同ps3 就要你另外買喇。

記住色差只係出畫面, 聲效方面要另外買光纖線或同"續'線

nicknick 發表於 2012-4-16 17:02

我應該點駁電視機(sony hx serie ...
kitplayer 發表於 2012-4-16 14:18 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

想簡單就全部紅白黃線攪掂,邊part想畫面靚D就用色差線出畫面再加同軸線出聲;
電腦畫面應該可以用VGA頭直駁sony hx系電視,我部hx920都得,聲又係要另外駁去amp了。

3.1我都未試過,不如用番2.1揀stero模式算啦。

小仲 發表於 2012-4-16 19:16

我建議blue-ray 同ps3用hdmi駁去電視到出畫面先,再用光纖落amp出聲(我以前都試過)

冇理由用黃線駁畫面既....

電視都可以出光纖落amp, 不過如果光纖位唔夠,
電視落amp可以用紅白線落,反正多數都係stereo多

By the way, 既然電視都用sony hx...不如去買個入門amp啦
貴有貴玩,平有平玩

gikifk 發表於 2012-4-16 20:17

買部安橋509

小仲 發表於 2012-4-16 20:37

重有兩部新機313同414{:6_193:}

kitplayer 發表於 2012-4-17 10:33

thanks everyone,
學到野

nicknick 發表於 2012-4-17 12:27

我建議blue-ray 同ps3用hdmi駁去電視到出畫面先,再用光纖落amp出聲(我以前都試過)

冇理由用黃線駁畫面既.. ...
小仲 發表於 2012-4-16 19:16 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

係囉,買部新amp咪乜都解決晒囉! {:8_378:}

kitplayer 發表於 2012-4-24 16:50

請問Onkyo 509,313, 414 玩唔玩到3d?
如果唔轉amp, 用舊野(Denon AVC-A1D Amp), 係咪一定玩唔到3d, dts.hd?

thanks first!!!
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手白痴一問: 接駁amp(no hdmi)方法

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。