風仔風仔仔 發表於 2012-4-15 18:40

房中電腦怎樣接駁廳中電視機

廳部牛龜電視壞壞地, 打算買部32"全高清電視機.
如果想廳個部新電視可以當埋電腦mon用, 用回房個部電腦主機, 除了放一條好長既hdmi線由房既主機顯示咭hdmi插頭連接廳部新電視.
有冇其他方法.
我試過現用既無線keyboard, mouse,拿出廳, 房既電腦都接收到.

szetojason 發表於 2012-4-15 21:05

回復 1# 風仔風仔仔

係呢個方法only,但都要睇你電脑係用ATI定NVDIA既display咭,用ATI就用1條hdmi己搅掂,因ATI咭係聲畫一同傳送,而n咭只得畫無聲

風仔風仔仔 發表於 2012-4-15 21:10

你既意思係咪用HDMI線連接, 係最簡單有效既方法呀.
我要買一條10米既hdmi線, 會唔會好貴, 同埋咁長, 質素會唔會有影響.
我用N卡, 550Ti, 好耐之前知道n卡唔可以用hdmi輸出音頻, 現在仲未得????

szetojason 發表於 2012-4-15 21:58

回復 3# 風仔風仔仔

10m hdmi(富士極光)都係幾百蚊啦,音效問題就其實係有方法,係张咭有條音頻綫(買咭時應該有跟)插返落底板度就可以同時以hdmi出聲同畫,至於係插落底板邊度我就唔知啦,睇返塊板説明書啦

小仲 發表於 2012-4-15 22:01

而家有hdmi咪方便囉,我早年係用特長dvi線加紅白線...{:6_146:}

ck76post76 發表於 2012-4-15 22:08

c兄可參考一下:
http://zeuscn.net/archives/2012/01/03/spdif-nvidia-hdmi-sound.html

wahjaja 發表於 2012-4-15 22:18

回復風仔風仔仔

係呢個方法only,但都要睇你電脑係用ATI定NVDIA既display咭,用ATI就用1條hdmi己搅 ...
szetojason 發表於 2012-4-15 21:05 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

o下... 好在我部Laptop係ATI o即... hahahaha

gamma 發表於 2012-4-16 11:41

如廳部tv有駁media player,咁可試下pc set up 個network shared folder 或做media server行dlna 之類,e+ d tv 好多都support dlna 不過我覺得都係media player好用d。

風仔風仔仔 發表於 2012-4-16 12:22

我廳用緊media player。因為限制多。好多功能都無。所以打算新電視機直接駁房中電腦。咁邊到買線好呢hdmi

ck76post76 發表於 2012-4-17 07:32

回復 4# szetojason

謝謝師兄加分鼓勵{:6_162:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 房中電腦怎樣接駁廳中電視機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。