chhanthony 發表於 2012-4-14 00:25

幫人問一下黑麻石

請問灣仔駱克道啲雲石舖係唔係有黑麻石賣?
係唔係要畀size佢後等佢cut好先去攞?
16" * 16" 約幾錢?

謝謝!

alpinweissM 發表於 2012-4-14 01:32

回復 1# chhanthony

灣仔有冇就唔知
不過可以分享下我上星期喺弼街買咗塊普通黑麻,大約40x45cm,車邊另計,約$200
2-3日起貨

R.C. 發表於 2012-4-14 01:37

上兩個星期o係旺角弼街造o左塊15"x15"特級黑麻石,普通車四邊,一百五十幾蚊,三日就有得攞!{:9_409:}

johnnykut 發表於 2012-4-14 02:30

灣仔駱克道啲雲石舖有黑麻石賣~~
自己度好size俾石鋪,,,
講明要求{如鍾意咩邊[小圓邊,半圓邊或叫棋子邊,或者叫佢地俾你睇下有咩款揀],,,
底需唔需要做拋光(睇雖要啦),,,,,
之後留電話等佢call,,,灣仔,旺角既鋪頭多數都要工場做,雖時1-3日

另外有d舊區(如九龍城)會有d係鋪面連工場,,,可能即日會有得拎添
希望幫到手~{:9_416:}

bloodkid 發表於 2012-4-14 11:02

灣仔駱克道同旺角弼街都有
睇你近邊到
自己度好去到話要幾大就得
要咩修邊佢果到有 sample
16x16 " 我諗 $150 上下
塊石都幾重
可以的話帶條繩縛一縛會好囉D

alpinweissM 發表於 2012-4-15 01:54

我攞咗個環保袋去,重到差d穿袋... {:6_200:}

R.C. 發表於 2012-4-15 02:55

我攞咗個環保袋去,重到差d穿袋...
alpinweissM 發表於 2012-4-15 01:54 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

有私家車都還好,如果無的話,真係要趁而家天氣都仲未太熱快手搞掂佢,如果唔係等遲D再熱D的話...{:8_385:}

gikifk 發表於 2012-4-15 08:47

拉架手拉車去,塊石都幾重

obee 發表於 2012-4-15 08:55

請問灣仔駱克道啲雲石舖係唔係有黑麻石賣?
係唔係要畀size佢後等佢cut好先去攞?
16" * 16" 約幾錢?

謝謝! ...
chhanthony 發表於 2012-4-14 00:25 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

灣仔同旺角我都試過, 一塊 $100-150, 視孚你要幾大, 但一定要有車仔, 除非得一塊同細.

jasonhh 發表於 2012-4-15 12:28

灣仔同旺角我都試過, 一塊 $100-150, 視孚你要幾大, 但一定要有車仔, 除非得一塊同細. ...
kenneth_obee 發表於 2012-4-15 08:55 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Last time I got mine from wan chai. I didn't know they don't provide anything such as rope or bags. So heavy and hard to carry back home with the stone just wrapped in newspaper!! Haha
頁: [1] 2
查看完整版本: 幫人問一下黑麻石

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。